Verdachte Bende van Nijvel wil aan leugendetector

“Ze mogen mij alles in de schoenen schuiven, maar niet de moorden van de Bende van Nijvel. Daar heb ik niets mee te maken. Het gerecht mag mij ondervragen, zelfs met leugendetector.” Dat zegt Jean Bultot. De gewezen gevangenisdirecteur die zich ooit liet fotograferen in mooi gezelschap in een bad vol confituur is na achttien jaar terug in België.

“Ik houd me ter beschikking van het gerecht. Ze mogen mij alles vragen. Het geroddel moet nu maar eens stoppen. Wie mij nu nog een moordenaar noemt of mij aan de Bende van Nijvel linkt, zal kennis maken met mijn advocaat. Ik heb niets te verbergen! Anders zou ik toch ginder gebleven zijn”, zegt hij.

Bultot (55) wordt nu nog altijd in één adem genoemd met ex-rijkswachters Madani Bouhouche en Bob Beijer. Ze zouden samen deel hebben uitgemaakt van de Bende van Nijvel, het beruchte moordcommando dat midden jaren ’80 28 mensen doodde bij overvallen op warenhuizen. De gewezen gevangenisdirecteur kwam via zijn job in de zware criminaliteit terecht.

Als wapenfreak leerde hij Madani Bouhouche kennen, met wie hij aan practical shooting deed, een schietoefening die volgens speurders sterke gelijkenissen vertoont met het optreden van de Bende van Nijvel. De extreemrechtse Bultot houdt vol dat de Bende een complot van hooggeplaatste was en niet het werk van gewone overvallers.

“Een gedetineerde bekende mij ooit dat hij in 1982 betrokken was bij een grote wapendiefstal in de buurt van Waver. Na zijn vrijlating werd de man van dichtbij doodgeschoten in Oostende. Omdat de waarheid aan het licht dreigde te komen. Dat is een spoor dat grondig moet worden onderzocht”, zegt Bultot, een criminoloog van opleiding. Kort nadat zijn naam, opnieuw met die van Bouhouche en Beijer, was gevallen in verband met de moord op FN-kaderlid Juan Mendez in 1986, vluchtte hij het land uit. Eerst naar Paraguay, later naar Afrika.

“Ik ben de eerste Belg ooit die in Zuid-Afrika politiek asiel heeft gevraagd”, zegt de wapenfreak. Hij gaf in Afrika onder meer les aan de speciale politie-eenheid de Springbok Patrols en was in de buurt van Johannesburg actief als medicijnman. Zijn bijnaam was ‘Inyoka’, wat slang betekent. Zijn vlucht naar Afrika maakte hem nog meer verdacht. “Dat ze het maar bewijzen”, maakt Bultot zich vandaag sterk.

Bron » Gazet van Antwerpen