Bende-onderzoekers hebben haast geen verdachten meer

De Bende-speurders kunnen niet achterhalen wie schuilgaat achter de Bende-aanslagen, die in de jaren 80 28 dodelijke slachtoffers maakten, tenzij er alsnog een mirakel gebeurt. Afgelopen weekeinde verloor de cel-Jumet, die het Bende-onderzoek leidt, met Madani Bouhouche een nieuwe hoofdverdachte. Hij onderwierp zich aan een test met een leugendetector en het toestel bevestigde wat Bouhouche al vijftien jaar zegt: hij heeft niets met de Bende van Nijvel te maken. Eerder werden tientallen verdachten door een DNA-onderzoek vrijgepleit.

Madani Bouhouche was net als zijn ex-collega-rijkswachter Robert Beijer jarenlang een van de hoofdverdachten in het Bende-dossier. Beide mannen beweerden steeds dat zij nooit iets met de Bende te maken hadden. De Canadese expert, die voor de tweede maal met zijn leugendetector een reeks Bende-verdachten op de rooster legt, bevestigde dat beide mannen volgens zijn apparaat de waarheid spreken. Robert Beijer onderging de test vorig jaar.

Madani Bouhouche weigerde vorig jaar de test te ondergaan, maar stemde ditmaal wel toe. Hij is één van de zes Bende-verdachten die nu de test ondergaat. Bouhouche deed afgelopen weekeinde de test met de leugendetector en het resultaat was formeel. Bouhouche heeft niet gelogen, zegt zijn advocaat Stéphane Lempereur. Bouhouche moest op een hele reeks vragen over het Bende-dossier antwoorden. Telkens bleek mijn cliënt de waarheid te spreken. De leugendetector vergeleek de antwoorden, met Bouhouches reacties toen hij vooraf op bepaalde vragen moest liegen.

De tests met de leugendetector blijken de Bende-speurders vooralsnog weinig vooruit te helpen. Het parket-generaal van Bergen maakte gebruik van de aanwezigheid van de leugendetector om ook 12 verdachten van andere dossiers de leugentest te laten ondergaan.

In twee dossiers zorgde de test voor een doorbraak in het onderzoek. Een dossier ging over de brandstichting tijdens de nacht van 17 december 1999 in een paviljoen van het Van Gogh-ziekenhuis in Marchienne-au-Pont. Bij de brand vielen drie doden en zes gewonden. Tijdens zijn confrontatie met de leugendetector bleek de verdachte te liegen. Hij werd opnieuw ondervraagd door de gerechtelijke politie, bekende de feiten en werd aangehouden.

In een Doornikse moordzaak werd eveneens een verdachte aangehouden. Zijn DNA werd op de trui van het slachtoffer teruggevonden. Hij viel door de mand tijdens de test met de leugendetector. Toch blijft de verdachte de feiten ontkennen.De Bende-magistraten ontkenden gisteren de berichten in De Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws over een positieve test in het Bende-dossier. Maar na de positieve resultaten in de andere dossiers, willen ze ten minste één persoon in België laten opleiden om een leugendetector te bedienen, die ongeveer 1 miljoen frank kost.

Bron » De Tijd