Bende-onderzoekers naar buitenland

De speurders naar de Bende van Nijvel bereiden rogatoire commissies naar het buitenland voor. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is nog lang niet dood. Dat zei de minister van Justitie, Stefaan De Clerck, gisteren in de kamercommissie. “De speurders zijn meerdere internationale rogatoire commissies aan het voorbereiden”, zei hij in een antwoord aan MR-kamerlid Eric Libert.

Speurder Lionel Ruth bevestigt dat er dergelijke plannen zijn. “Maar er is nog niks formeel beslist”, zegt hij. “Er zijn wel al plannen, maar het is nog te vroeg om daarover al iets te zeggen. Het is maar normaal dat in de loop van het onderzoek mensen die we willen spreken, naar het buitenland zijn verhuisd.”

Het onderzoek naar de Bende loopt al vijfentwintig jaar. De Bende van Nijvel trok tussen 1982 en 1985 een spoor van geweld door ons land. Ze pleegde overvallen op onder meer de Delhaize van Aalst en Overijse. In het totaal vielen bij die overvallen 28 doden en meer dan 40 gewonden. De leden van de Bende schoten zowel op mannen als vrouwen en kinderen. Ook politieagenten werden beschoten.

Al die jaren later is voor deze feiten nog steeds niemand berecht. Het dossier bestaat intussen uit twaalf archiefkasten met bijna drie miljoen pagina’s, en de vele vragen zijn gebleven. De speurders van de Cel Waals-Brabant hebben nog tot 10 november 2015 om vooruitgang te boeken, want dan verjaren de gewelddaden van de Bende.

Minister De Clerck benadrukte in het parlement dat de werkzaamheden voortgaan. “De Cel Waals Brabant, die de Bende van Nijvel onderzoekt, bestaat nu uit negen speurders”, aldus de minister. “Bovendien heeft een profiler een rapport gemaakt dat nu in de Verenigde Staten verder onderzocht wordt.”

De Clerck meldde in het parlement ook dat er meerdere reactie gekomen waren op de premie van 250.000 euro die Delhaize geeft aan wie met een nuttige tip voor de onderzoekers komt. “Maar tot nog toe heeft dat geen nieuwe elementen aan het licht gebracht.”

Bron » De Standaard