Speurders Bende van Nijvel optimistisch over “nieuw spoor”

Bij de cel Waals-Brabant (CWB) heerst opvallend veel optimisme. De omslachtige procedure kan erop wijzen dat de speurders op nieuwe aanwijzingen zijn gestoten. Tussen 1982 en 1985 executeerde de Bende van Nijvel 28 mensen, vaak willekeurig gekozen shoppers tijdens doldrieste avondlijke raids op grootwarenhuizen. Twee parlementaire onderzoekscommissies bogen zich over de zaak, de gekste sporen werden gevolgd: zonder resultaat.

Het gerechtelijke opsporingsonderzoek is nog altijd aan de gang, zo legde minister De Clerck gisteren uit in de Kamercommissie Justitie, waar hij werd ondervraagd door Eric Libert (MR). “Er is nog steeds een cel van negen speurders actief”, aldus De Clerck. “Er worden momenteel meerdere rogatoire missies naar het buitenland voorbereid.” Dat houdt in dat speurders in het buitenland onderzoeksdaden stellen. Het is een omslachtige procedure, die er enkel kan op wijzen dat de speurders op nieuwe aanwijzingen zijn gestoten.

De CWB werkt ook verder aan een rapport van een profiler die, op basis van de getuigenissen van weleer, de psyche van de daders tracht te doorgronden en via geo-profiling de uitvalsbasis van de Bende tracht te lokaliseren. Daarvoor komt er nu assistentie van Amerikaanse onderzoeksdiensten, aldus De Clerck.Eind vorig jaar verscheen het boek De Bende van Nijvel van oud-VRT-journalist Guy Bouten.

Hij zag in de Bende het werk van de CIA en de Mossad, gesteund door obscure rechtse krachten in eigen land zoals de SDRA-8. Dat was tot eind jaren tachtig de ultrageheime tak van de militaire inlichtingendienst: een organisatie van militairen, burgers én rijkswachters die paraat moest staan bij een Russische inval. In het boek komt Jean-Luc Baugniet aan het woord, een voormalig lid en naar eigen zeggen zelfs ‘kolonel’ bij SDRA-8.

Baugniet was ooit nog schepen voor de PS in het Brusselse Sint-Gillis. Het is hij die door gangster Philippe De Staerke wordt aangewezen als bron van een ’tip’ om daags voor de dodelijke raid op de Delhaize in Aalst, waar op 9 november 1985 acht doden vielen, ter plekke de omgeving te gaan verkennen. Speurders zagen de verkenning van De Staerke – die hierdoor meteen in het vizier kwam als mogelijke dader – als een bewust gelegd nepspoor.

Achterhalen wie hem naar Aalst stuurde, kon hen mogelijk een stap dichter bij de Bende brengen. Bouten vond Baugniet terug in de buurt van het Brusselse Zuidstation, waar de man sinds enkele jaren leeft als een clochard. Hij beweerde in ruil voor een half miljoen euro zo de namen te kunnen noemen van de kopstukken van de Bende. “Het is naar aanleiding hiervan dat ik de minister heb geïnterpelleerd”, zegt Eric Libert. “Men kon zoiets toch niet zomaar laten passeren?”

Baugniet, zo blijkt nu, is ondervraagd door de CWB. Volgens minister De Clerck heeft de man “niets waardevols kunnen vertellen” en is op geen enkel moment zelfs maar overwogen om hem een status als beschermde getuige om een premie te geven. Delhaize, de meest getroffen warenhuizengroep, loofde destijds 10 miljoen frank uit in ruil voor de gouden tip, en dat aanbod geldt vandaag blijkbaar nog steeds.

Speurders van de CWB doen het boek van Bouten intussen af als “tijdverlies”. Ze vinden het hinderlijk dat de publicatie hen ertoe verplichtte allerlei oude sporen na te trekken, terwijl intern groot optimisme heerst over een “nieuw spoor”. Het is verre van de eerste keer dat de CWB de nakende opheldering van Belgiës allergrootste criminele mysterie ooit in het vooruitzicht stelt.

Minder dan een jaar geleden werden onder ruime belangstelling graafwerken gestart op het terrein van een overleden garagist in Elouges bij Dour. Conform de tip van een hoogbejaarde gangsterbaas werden er op het terrein inderdaad menselijke resten ontdekt. Ze bleken te dateren uit de 15de eeuw, toen op die locatie nog een kerkhof gelegen was. Net als bij vorige gelegenheden achten de speurders het huidige optimisme meer gewettigd dan de vorige keer. “We hebben nu echt een mooi spoor”, klinkt het. “Er is iets op til.”

Bron » De Morgen