Geen spoor naar Bende van Nijvel bij graafwerken

De graafwerken die sinds 19 januari in de Henegouwse gemeente Elouges werden uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel, hebben geen direct bruikbare sporen opgeleverd. Dat hebben de verantwoordelijken van de Cel Waals-Brabant gezegd op een persconferentie.

Op een aantal gevonden verpakkingen van voedingswaren zal nog wel dna-onderzoek verricht worden. De zoekwerken werden gisterenavond beëindigd. Vijf skeletten uit het Merovingische tijdperk, twee zakken kledingstukken en lege verpakkingen die voedingswaren hebben bevat. Dat is de eindbalans van de graafwerken die half januari begonnen op de site van een voormalige autosloper in Elouges.

Speurders van de Cel Waals-Brabant hadden gehoopt sporen van wapens of onderdelen van wagens aan te treffen, legde Lionel Ruth, de verantwoordelijke van de onderzoekscel uit. De graafwerken strekten zich uit over een halve hectare. Naast de civiele bescherming nam ook het DIV deel aan de actie. Vrij snel werden resten van een skelet ontdekt, maar na carbononderzoek bleken die afkomstig uit het Merovingische tijdperk.

Op zowat een meter diepte werden verder zakken met kledingstukken ontdekt waaruit de etiketten en knopen waren verwijderd. Verder werden lege zakken aangetroffen die voedingswaren hebben bevat. “Het heeft ons doen hopen op het vinden van menselijke resten, die verborgen zouden zijn onder deze sporen van leven, maar dat is geen waarheid gebleken”, aldus Lionel Ruth.

De lege voedingsverpakkingen hadden als vervaldatum juni 1986. “Misschien een interessante aanwijzing, want het brengt ons naar het tijdperk van de dodelijke raids”, vervolgde Ruth. Op de verpakkingen zal dna-onderzoek verricht worden.

De sporen kunnen dan vergeleken worden met bestaand dna-materiaal uit het dossier. Het ‘profiling’ in het dossier gaat dus verder. Bij de reeks ultra gewelddadige acties van de Bende van Nijvel in de jaren 80 vielen 28 doden. Juridisch verjaren de feiten in 2015. “Maar we zullen geen enkele verificatie over het hoofd zien”, aldus nog Lionel Ruth.

Bron » De Morgen