Advocaat Habran tevreden met arrest Cassatie

Een van de advocaten van Marcel Habran, Marc Uyttendaele, is tevreden met het arrest van het Hof van Cassatie. Het Hof verklaarde het arrest van het hof van assisen van Luik nietig. “Natuurlijk ben ik tevreden met deze beslissing”, zei Uyttendaele. “Het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 13 januari, dat stelt dat de verdicten van assisen moeten gemotiveerd worden, is een echte democratische opening. Het Hof van Cassatie aanvaardde volledig de les van Straatsburg. Voor justitie in België als geheel was dit de beste beslissing.”

Alle procespartijen, het publiek en de gehele gerechtelijke wereld zoeken naar de waarheid en het arrest van Cassatie speelt daar op in, zei Uyttendaele. “In ieder geval, toen we het verdict hoorden, en nadien de strafmaat, kon ik Habran dat niet uitleggen. Hoe? Waarom?” Nadat maatregelen vroeger werden opgelegd van hogerhand, volgde het geloof in de mening van het volk, zei de advocaat. Volgens hem is dat achterhaald. Uyttendaele vindt dat het federaal parket slecht gewerkt heeft in het dossier. “De wetgeving over de spijtoptanten, de beschermde getuigen, zit niet op het goede spoor. We moeten uit de impasse raken.”

Het eerste proces van Marcel Habran en consorten was een “proces van bedrogenen”, zei meester Jean-Philippe Mayence woensdag. Hij reageerde op de nietigverklaring van het arrest van 3 maart 2009 van het Luikse hof van assisen. “Het is een immense opluchting, want in Luik had ik vaak de indruk dat ik moest figureren in een proces van bedrogenen”, zei de advocaat van Anouar Bennane, die veroordeeld werd tot levenslang op het proces-Habran.

“Toch moet ik benadrukken dat de voorzitter van het hof van assisen een voorbeeld was van objectiviteit. Er waren te veel connecties, mensen die elkaar kenden, politiemensen die praatten over dossiers waarover we niets wisten. We hadden niet dezelfde wapens als het openbaar ministerie en het leek doorgestoken kaart.” “Ik zetelde in een commissie over een hervorming van het hof van assisen en we verwachtten ons aan een arrest dat op een dag de situatie helemaal zou omverwerpen”, zei Mayence. “Er is dus genoeg reden om tevreden te zijn met de beslissing.”

Bron » De Morgen