Turtelboom geeft alle steun aan onderzoekers Bende van Nijvel

Minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) ontmoet vandaag de slachtoffers en onderzoekers in het dossier rond de Bende van Nijvel. Zij gelooft nog in een ontknoping “omdat je er moet in geloven”. Dertig jaar geleden is het intussen dat de Bende van Nijvel 28 doden en meer dan 40 gewonden maakte. Het onderzoek heeft al die tijd niets opgeleverd. Over drie jaar en een half dreigt de zaak te verjaren.

Minister van Justitie Turtelboom geeft nog niet op, zei ze vanmorgen aan Radio 1. “Ik heb onlangs het nieuwe team ontmoet dat het hele dossier met een open vizier bekijkt om te onderzoeken of er werkelijk nergens sporen over het hoofd zijn gezien. Dat team werkt gedreven en gebeten om de zaak op te lossen. Ik heb hen mijn volledige steun toegezegd.”

Eén van de onderzoekers met de langste staat van dienst in dit dossier, Eddy Vos, hield het onlangs voor bekeken. Maar dat betekent niet dat hij de nieuwe speurders niet meer zou willen helpen. Turtelboom: “Het geheugen van het onderzoek staat aan hun zijde.” De minister ontmoet vandaag niet alleen de speurders, maar ook de slachtoffers. Zij wil hen duidelijk maken dat ze de nieuwe speurders alle materiële hulp zal bieden die ze willen.

Maar als het onderzoek de komende drie jaar niets oplevert, dreigt de verjaring. Turtelboom zegt dat ze nu al nagaat op welke manier die verjaring kan worden vermeden (door de verjaring van feiten bij bendevorming te verlengen bijvoorbeeld). Justitiespecialist Renaat Landuyt (SP.A) heeft zelfs al een voorstel in die zin klaar, zegt hij. Turtelboom: “Maar mijn engagement is om te zorgen dat de zaak opgehelderd wordt. Het oplossen is het doel, niet de verjaring.”

Bron » De Standaard