VT4 maakt docureeks over Patrick Haemers

VT4 zal dit najaar een vijfdelige reeks uitzenden over Patrick Haemers. De reeks, een samenwerking tussen de documentairemaker Peter Boeckx en Woestijnvis, laat een aantal getuigen aan het woord die nooit eerder over de topgangster spraken.

Onder meer de moeder van Patrick Haemers liet zich voor de reeks interviewen, net als zijn vrouw Denise Tyack, zijn zoon Kevin, zijn eerste vriendin en bendeleden. Om het juridische luik te belichten, praatte Boeckx ook met de onderzoeksrechters die met Haemers in contact kwamen.

“Het wordt een mix van human interest en onderzoeksjournalistiek,” zegt Peter Boeckx, die voor de RTBF verschillende reportages voor Striptease maakte. “Het doel was om iets anders te maken dan wat je nu steeds ziet of leest over Haemers. Ik wilde een andere kijk op de figuur en daarvoor zijn die exclusieve getuigenissen belangrijk. Liliane, de moeder, is bijvoorbeeld heel indrukwekkend. Ze heeft niet alleen identiek dezelfde ogen als haar zoon, ze kan ook heel cassant en hard spreken over haar zoon. Maar daarnaast komen er toch ook wat nieuwe aspecten naar voren.”

De aanleiding voor de reeks is het feit dat het in 2013 twintig jaar geleden zal zijn dat Haemers zelfmoord pleegde. “Toen ik daarvoor begon rond te kijken, vond ik het wat vreemd dat er nog nooit zoiets gemaakt is.” Boeckx’ eerste plan was om de reeks helemaal alleen te maken, maar daar kwam hij op terug.

“Ik besefte dat ik een sterke partner nodig had als ik het fatsoenlijk wou doen. Bij Woestijnvis was men meteen heel enthousiast over de reeks.” De reeks zelf is zo goed als af. Dit najaar komt er ook een boek uit over Haemers. Daarna plant Boeckx ook nog een speelfilm over de gangster. Die film zal meer focussen op de menselijke kant van de crimineel en het liefdesverhaal met Denise Tyack.

 Bron » De Morgen