Patrick Haemers herleeft in documentaire ‘De bende van Haemers’

De documentaire ‘De bende van Haemers’, binnenkort op Vier, toont Patrick Haemers zoals u de gangster nooit zag dankzij unieke huis-, tuin- en keukenfilmpjes.

Het is geen geheim: Patrick Haemers, een van de beruchtste gangsters van België die in 1993 een einde aan zijn leven maakte in de cel, was een playboy. Hij snoof zijn cocaïne graag op een vrouwenbeen en pleegde de ene gewelddadige hold-up na de andere om zijn dure levensstijl te bekostigen. Maar de nooit vertoonde beelden uit de zesdelige documentaire De bende van Haemers op Vier laten voor het eerst zien welk leven Patrick Haemers tussen twee overvallen door écht leidde.

Reportagemaker Peter Boeckx, de man die in 2004 de ophefmakende reportage Vlaamse choc maakte over het toenmalige Vlaams Blok, kreeg van Haemers’ weduwe Denise Tyack video’s in handen. Die zelfgedraaide filmpjes waren goed voor zes uur beeld en tonen de gangster tijdens het koken, op dure vakanties in Mauritius, terwijl hij in alle rust een boek leest of zichzelf filmt in de spiegel. Dat Patrick Haemers met geld gooide en als eerste de duurste kleine camera in huis haalde, blijkt nu een meevaller voor Boeckx: “Die beelden tonen dat Haemers en zijn bende nog altijd een gewoon gezinsleven hadden.”

Niet alleen de filmpjes over het privéleven zijn onthutsend, ook de uitspraken van Haemers’ weduwe Denise Tyack zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Ze was zeer goed op de hoogte van de criminele wandel van haar man en stelde er zich geen vragen bij.

Zo vertelt ze dat Haemers en zijn kompanen Philippe Lacroix en Thierry Smars er ’s morgens vroeg op uittrokken om geldtransporten te verkennen: “Als hij dan terugkwam, was het heel relaxed. Als hij effectief op overval vertrok, nam ik een slaappil. De buitgemaakte bankbriefjes die elkaar in nummer opvolgden, moesten we verbranden. Dat deden we gewoon thuis in de open haard.”

Tyack vertelt ook dat ze amper een paar uur bevallen was van haar zoon Kevin toen Patrick haar kwam opzoeken aan het kraambed: “Hij kwam binnen en had net een geldtransport van De Post overvallen. Het was gelukt. We waren tevreden.”

Ook de zoon van Haemers, intussen een jaar of 26, komt aan het woord. Kevin was amper zeven toen zijn vader zich in zijn cel aan een radiator verhing. Hij probeert te begrijpen wat hem bezielde: “Hij zat in een vicieuze cirkel. Hij kon moeilijk zeggen: ik heb twee hold-ups gepleegd, ik stop ermee.”

Waarmee de zoon de daden van zijn vader niet goedpraat. Bij een overval op een geldtransport in Verviers gebruikte de bende zóveel springstof dat twee bedienden het leven lieten. Haemers kroop tussen de uiteengereten lichamen om de zakken met geld weg te halen. Daarover zegt zijn zoon in een gesprek met zijn moeder: “Toch vreselijk dat ze na die bom en die twee doden niet gestopt zijn.”

Kevin vertelt ook dat de zoon van een van de twee slachtoffers bij die overval hem heeft gecontacteerd via Facebook: “Dat heb ik geweigerd. Ik vond het wat luguber.”

Haemers kreeg mede door zijn looks en zijn vroege dood het aura van een Robin Hood, maar de docu verheerlijkt hem allerminst. Olivier Goris van Woestijnvis: “Er zitten best schokkende beelden in van de chaos die de bende telkens achterliet. Dat bloed tonen we om te laten zien hoe driest ze te werk gingen.”

Bron » De Standaard