Headset hackt hersenen

Onderzoekers zijn er in geslaagd om gedachten te lezen met commercieel verkrijgbare apparatuur. De bevindingen zijn gepresenteerd tijdens Usenix, een symposium over computerbeveiliging in Bellevue, Washington.

Headsets die via schedelsensoren hersenactiviteit meten zijn al een tijdje op de markt. Ze zijn met name populair bij gamers. In plaats van een controller te bewegen, is met deze ‘brain-computer-interfaces’ denken aan ‘rennen’ genoeg om een gamekarakter een sprintje te laten trekken.

Een team van onderzoekers is er met deze vrij verkrijgbare hersenhoofdtelefoons in geslaagd, om bij proefpersonen persoonlijke informatie buit te maken. Onder andere geboortedata en woonplaatsen, maar ook cijfers van pincodes werden achterhaald door de hersenactiviteit te analyseren die werd gemeten met de EEG-apparatuur voor gamers.

De proefpersonen werden voor de experimenten ‘geprimed’. Dat wil zeggen dat hun gedachten werden gestuurd richting de te ontfutselen informatie.

Zo wisten de deelnemers dat ze na afloop van een experiment gevraagd zouden worden om het eerste cijfer van hun pincode op te schrijven. Vervolgens kregen ze op een beeldscherm een serie willekeurige cijfers aangeboden. Hierop liet hun hersenactiviteit een patroon zien waarmee in 20% van de gevallen het juiste cijfer was te achterhalen.

Het onderzoek laat zien dat het thuisgebruik van brain-computer-interfaces beveiligingsrisico’s met zich mee brengt. Kwaadwillenden zouden apps of software kunnen ontwikkelen die, zonder dat de gebruiker daar erg in heeft, het slachtoffer primet en vervolgens de hersenactiviteit analyseert met als doel daar gevoelige informatie uit te halen.

Van dergelijke hersenspionagesoftware zijn nog geen gevallen van bekend. Wel vrezen de onderzoekers dat met de doorontwikkeling van de apparatuur en toenemende populariteit, ook de risico’s groter worden.

Bron » Nu.nl