Speurders onderzoeken 24 jaar oude tip over Bende van Nijvel

De onderzoekers van de Bende van Nijvel zijn op een voormalige mijnsite in Boussu, bij Bergen, op zoek naar een auto. Die zou door de Bende daar begraven of in een schacht gedumpt zijn. In de auto zouden ook wapens liggen en misschien zelfs een lichaam. De verlaten mijnsite in Petit Hornu (Boussu) werd rond 1990 al eens getipt als een plek waar de Bende van Nijvel een of meer voertuigen gedumpt zouden hebben.

Achter de verlaten gebouwen konden zij de wagen(s) begraven of in een schacht of verluchtingskoker gooien, zonder dat er een haan naar kraaide. In die auto’s zouden ook wapens gelegen hebben, die de Bende tijdens haar moordende overvallen gebruikte. Sommige bronnen spreken zelfs over menselijke resten. Om een nog onduidelijke reden besloot de toenmalige onderzoekscel om destijds geen opgravingen uit te voeren.

“Nochtans was de plek bijzonder interessant”, zeggen de huidige Bende-speurders. “Hier vlakbij woonden verscheidene leden van de zogezegde Borinagebende, het vijftal tegen wie in 1988 een assisenproces liep. Dat proces eindigde met de vrijspraak van de vijf verdachten, maar laat ons niet vergeten dat sommigen onder hen bekentenissen hebben afgelegd voor zeker drie overvallen waarbij vier doden gevallen zijn. Ook al werden die bekentenissen later ingetrokkken.”

In december vorig jaar werd een eerste keer gegraven op het mijnterrein van Petit Hornu. Met succes. De speurders vonden er onderdelen terug van auto’s van het type VW Golf GTI, de lievelingsauto van de Bende van Nijvel. Maar (nog) geen wapens of menselijke resten. De voorbije dagen zijn de speurders teruggekeerd, met een graafmachine van de Civiele Bescherming. Over de resultaten van hun nieuwe opzoekingen werd nog niets bekendgemaakt.

Tussen 1983 en 1985 voerden de Bende van Nijvel een reeks van bloedige overvallen uit. Daarbij vielen 28 doden. De gangsters zijn nog altijd niet ontmaskerd.