Bende-speurders onderzoeken terroristisch spoor

Het gerecht van Charleroi vermoedt dat de aanslagen van de zogenaamde Bende van Nijvel een terroristische achtergrond hadden. Het terroristische spoor is het laaste dat na meer dan 18 jaar speurwerk overblijft. Honderden DNA-analyses en tientallen verhoren met leugendetector leverden geen aanwijzing op dat het klassieke gangstermilieu achter de bloedige aanslagen zat.

De Bende-speurders begroeven dit spoor gisteren met de buitenvervolgingbrenging van Philippe De Staerke. De Staerke werd in juni 1987 door de Dendermondse onderzoeksrechter Troch in verdenking gebracht, kort na zijn veroordeling tot 20 jaar cel door het Gentse hof van beroep voor een reeks overvallen. De inverdenkingbrenging volgde op partiële bekentenissen van de gangster, maar die trok zijn verklaringen kort daarop in. Bewijzen die de medeplichtigheid van De Staerke moesten aantonen, vond het gerecht niet.

Extreem rechts

Meester Callebaut, de raadsman van de burgerlijke partijen, betreurde de beslissing van de raadkamer. De advocaat blijft erbij dat De Staerke banden had met de moordenaarsbende en dus een spilfiguur is in het onderzoek.

Nadat de raadkamer van Charleroi tot de buitenvervolgingbrenging van Philippe De Staerke had beslist, ontmoetten de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel de speurdersploeg in het bijzijn van de minister van Justitie, Marc Verwilghen.

De minister zei aan de familieleden dat de speurdersploeg die enkele jaren geleden nog 93 eenheden telde tot 17 was teruggebracht omdat er maar één spoor, het terrorismespoor, meer te onderzoeken is. Het spoor dat terrorisme van extreem-rechts aan de basis van de aanslagen lag, is ongeveer even oud is als de aanslagen zelf. Als de speurders nood hebben aan extra-mankracht om dit spoor uit te spitten, krijgen ze die meteen zei de minister.

De Bende-speurders hebben de nabestaanden van de slachtoffers duidelijk gemaakt dat zij met honderden DNA-analyses, tientallen verhoren met leugendetector, honderden huiszoekingen en klassieke verhoren in het klassieke Belgische gangstermilieu geen enkele aanwijzing vonden dat dit milieu met de Bende te maken had.

Commissies

De gruwel waarmee de Bende vooral in 1985 bij aanslagen op Delhaize-warenhuizen tewerk ging, doorstaat trouwens enkel de vergelijking met terroristische acties. De moordende Bende-aanslagen, die in dezelfde periode plaatsvonden als de bomaanslagen van de links-terroristische groep CCC (Cellules Communistes Combattantes), kostten tussen 1982 en 1985 aan 28 mensen het leven.

Twee parlementaire onderzoekscommissies analyseerden het falen van het gerecht bij het daaropvolgende onderzoek. Die analyses hebben onder meer geleid tot de oprichting van parlementaire toezichtscommissies op de werking van de politie- en inlichtingendiensten en de demilitarisering van de rijkswacht.

De onverjaarbaarheid van dergelijke zware misdrijven werd niet voorgesteld door de parlementaire onderzoekscommissies. Dat betekent dat het Bende-onderzoek in 2005 definitief wordt afgesloten. Tenzij de strafwet voor sommige misdrijven, net zoals voor de misdaden tegen de menselijkheid, in de onverjaarbaarheid voorziet. Minister Marc Verwilghen vindt net als de nabestaanden van de slachtoffers dat dergelijke misdrijven nooit mogen verjaren.

Om de onverjaarbaarheid van de Bende-aanslag te bewerkstelligen, zei de minister dat hij binnenkort een wetsontwerp bij de ministerraad zal indienen. Het kabinet zal dat denkspoor in de komende weken uitwerken.

Bron » De Tijd