Bende-cel sluit spoor klassiek misdaadmilieu

De cel-Jumet die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voert, heeft besloten voorlopig het onderzoek in het klassieke misdaadmilieu stop te zetten. Meteen worden 30 van de 90 speurders van de cel-Jumet terug naar hun eenheden gestuurd. De overige 60 onderzoekers blijven onverdroten voortspeuren naar de Bende. Zij onderzoeken onder meer een lijst van 40 potentiële verdachten, die ze filterden uit een duizendtal tips, die het gerecht binnenkreeg naar aanleiding van de publicatie van de Bende-robotfoto’s.

De besluiten van de tweede parlementaire onderzoekscommissie die zich over het Bende-dossier boog, stelden dat onder meer het klassieke misdaadmilieu onvoldoende onderzocht was. De cel-Jumet onder leiding van advocaat-generaal Claude Michaux en onderzoeksrechters Jean-Pol Reynal en Jean-Claude Lacroix stelden een 100 man sterke ploeg samen om dit en andere sporen uit te spitten. Het onderzoek naar de klassieke bendes, zoals de bende-Haemers en de bende-De Staerke, die in de jaren 80 opgeld maakten, is voorlopig afgerond en leverde geen doortastende resultaten op. ‘Dan is het ook niet nodig 30 speurders te laten aanmodderen, terwijl er in andere gerechtelijke dossiers te weinig speurders zijn’, zegt onderzoeksrechter Reynal.

Reynal weerlegt dat dit het begin van het einde van het onderzoek is, zoals Le Soir maandag schreef. ‘Wij zijn gemotiveerder dan ooit. We hebben nog een hele reeks sporen af te werken. We hebben bijvoorbeeld nog lang niet alle resultaten van de ongeveer 300 DNA-analyses, die wij van potentiële verdachten en overtuigingsstukken besteld hebben. Er moeten nog criminele analyses afgewerkt worden en ook de robotfoto’s bezorgen ons nog veel werk. Na een selectie van de meer dan duizend bruikbare tips blijft een lijst van 40 potentiële verdachten uit diverse milieus over.’

Een ander spoor dat de Bende-speurders blijven onderzoeken is dat van de voormalige rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer. Beide mannen zijn de voorbije maanden herhaaldelijk ondervraagd. Het gerecht wil ook de vriend van Bouhouche, Jean-François Buslik aan de tand voelen, maar zij krijgen van het Amerikaanse gerecht bijzonder weinig medewerking om Buslik te lokaliseren.

De Amerikanen talmen ook al anderhalf jaar om de computer van ex-rijkswachter Martial Lekeu aan de cel-Jumet te bezorgen. Ook het Duitse gerecht lijkt weinig haast te zetten achter de vraag van de Bende-speurders om de Stasi-dossiers te mogen inkijken. Nochtans werd het licht hiervoor al drie jaar geleden op groen gezet. De speurders, die onder meer nagaan of het Bende-verhaal in een internationale context moet gezien worden, stellen zich veel vragen over deze gebrekkige samenwerking.

Bron » De Tijd