Overval op juwelier plaatst Bende-speurders voor raadsel

Van alle moordende raids van de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985 is er een waar de speurders kop noch staart aan krijgen: die op de juwelierszaak van Jean Szymusik in Anderlues. De Bende leek gespecialiseerd in overvallen op warenhuizen. Wat hadden ze dan te zoeken in een juwelierszaak?

We draaien de klok terug tot 1 december 1983. Het is al donker wanneer omstreeks 18u30 een zwarte Golf voor de deur van de juwelierszaak van Jean Szymusik stopt. Drie van de vier inzittenden stormen de winkel binnen. Ze schieten eerst de vrouw van Jean Szymusik neer en vervolgens de juwelier zelf. Allebei worden ze afgemaakt met kogels in het hoofd. De daders maken de bewakingscamera’s onklaar en vluchten in de wachtende auto.

Wat zochten de leden van de Bende in de juwelierszaak van Jean Szymusik? De man had zijn familie in Polen laten weten dat hij zich bedreigd voelde, zeker na een overval die enige tijd voordien op zijn zaak was gepleegd. Daarom had hij zich een wapen aangeschaft. Had dat onbehaaglijke gevoel hem aangespoord om ergens in zijn huis een verborgen bergplaats te bouwen? Hadden de Bende-overvallers daar weet van? Of kwamen ze langs omdat de nabijgelegen Colruyt gesloten was?

Zelfde wapens

De overval in Anderlues komt op het ogenblik dat de aangehouden Borinagebende de speurders uitdagend toesnauwt: “En stel dat er een nieuwe overval plaatsvindt met dezelfde wapens terwijl wij in de nor zitten?”. En dat is nu precies wat er in Anderlues gebeurd is. De moordenaars van juwelier Szymusik en zijn vrouw gebruikten dezelfde .45 en 7,65 mm wapens die gebruikt werden bij de schietpartij aan de Colruyt van Nijvel twee maanden voordien.

En een kwartier na de overval in Anderlues wordt de zwarte Golf van de daders uitgebrand teruggevonden in een nabijgelegen bos. Dezelfde wagen werd op 2 oktober 1983 aan het restaurant Au Trois Canards van de doodgeschoten eigenaar gestolen en vijf dagen later gebruikt voor de hold-up op het Delhaize-warenhuis in Beersel. Twee feiten van de Bende van Nijvel.

Bron » Het Nieuwsblad