Cel-Jumet verspreidt nieuwe robotfoto in onderzoeknaar Bende van Nijvel

De cel-Jumet die het onderzoek naar de moordende aanslagen van de Bende van Nijvel leidt, verspreidt vandaag in het RTBf-programma Appel à Témoin een nieuwe robotfoto van een mogelijke verdachte. De Bende-aanslagen eisten tussen 1982 en 1985 het leven van ten minste 28 mensen.

De onderzoekers maakten de robotfoto op basis van een getuigenis van een man die zich al in oktober 1982 bij het gerecht gemeld had. Hij getuigde destijds dat hij een verdachte gezien had in een Volkswagen Golf, een wagen die de Bende-doders op 2 oktober 1983 bij een overval op het restaurant Les Trois Canards in Ohain gestolen hadden.

De Bende-leden hadden de oorspronkelijk rode Golf in het zwart geschilderd, maar de getuige zag dat een sticker met het opschrift ‘I Love Australia’ nog op de achterruit kleefde. De getuige vertelde dat de achterbank van het voertuig was weggehaald en dat er een gewonde man in het voertuig lag. Een dag nadat hij de auto had gezien, gebruikten de overvallers het voertuig bij de overval op de Delhaize-supermarkt in Beersel. Op 1 december 1983 werd de auto uitgebrand teruggevonden nadat hij was gebruikt bij een overval op een juwelier in Anderlues.

De speurders lieten de getuige in 1983 een reeks foto’s van verdachten zien. Dat waren toen de leden van de zogenaamde Bende van de Borinage en hun entourage. De getuige herkende in geen enkele foto de bestuurder van het voertuig. Na deze fototest legden de onderzoekers de getuigenis opzij. De cel-Jumet pikte het spoor zes maanden geleden opnieuw op.

Met de verspreiding van de robotfoto hopen de speurders informatie te verkrijgen die mogelijk een verband legt tussen deze robotfoto en een van de robotfoto’s van mogelijke daders die eerder al verspreid werden. De nieuwe verdachte is volgens geen enkele tot op heden bekende getuigenis bij een van de moordende aanslagen van de Bende opgemerkt.

Bron » De Tijd