“CIA betrokken bij Bende Van Nijvel-overvallen”

In een boek dat vandaag verschenen is, wijst onderzoeksjournalist Guy Bouten opnieuw naar de CIA als verklaring voor de Bende van Nijvel, die tussen 1982 et 1985 28 slachtoffers maakte. Voor de auteur, die in 2008 al een boek schreef over het onderwerp, gaat het in deze zaak om meer dan gewoon banditisme.

Een organisatie die andere organisaties als Westland New Post, het BIC (Bureau national d’informations criminelles), het BND (Bureau national des Drogues) of Gladio overkoepelde, zou verantwoordelijk zijn voor de dood van de 28 slachtoffers van de Bende van Nijvel, en in totaal voor de dood van een vijftigtal mensen.

Deze koepelorganisatie “vindt haar oorsprong waarschijnlijk in de praktijken van sommige van onze toenmalige politici”, zegt Bouten, zonder namen te noemen. Gewezen premier Paul Vanden Boeynants was volgens de journalist niet rechtstreeks betrokken, maar wel zijn entourage.

Boven de organisatie hing de schaduw van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die in België actief was om “de Staatsveiligheid te ondermijnen, “om te infiltreren in de vredesbewegingen die tegen de plaatsing van de kernraketten” in België waren, of “wellicht om linkse terroristen als de CCC te creëren”.

“Alles hangt samen en houdt verband met elkaar”, besluit Guy Bouten, die gedurende vijf jaar onderzoek deed naar de Bende van Nijvel. Tueries du Brabant, le dossier, le complot, les noms is uitgegeven bij Les Editions de l’Arbre, telt 863 pagina’s en kost 29,9 euro.

Bron » De Morgen