Opinie: De lijkenpikker van de Bende van Nijvel

Claude, Alfons, Constantin, Walter, Jozef, Michel, Jacques, Elise, Freddy, Jean, Marie, Stephane, Léon, Rosa, Jean-Pierre, Luk, Ghislain, Roger, Bozidar, Marie-Jeanne, Marie-Thérèse, Dirk, Gilberte, Rebecca, Georges, Elsie, Jan… Dit zijn de voornamen van de mensen die midden jaren 1980 zijn vermoord door de schurken van de Bende van Nijvel. Jawel, 28 in totaal!

Mis, schrijft ‘onderzoeksjournalist’ Bouten in zijn nieuwste bundel gedrukte papier, zijn derde op rij over de Bende. De lijst is aanzienlijk langer, stelt hij. Ter aanvulling somt hij, net zoals in zijn vorige boeken, de namen op van figuren die in de jaren 1980 werden vermoord. Hoe groter de prooi, hoe groter de jager!

Dat lijstje van Bouten is bullshit! Net zoals zijn bewering dat hij haarfijn weet hoe het Grote Complot in elkaar steekt dat achter de Bende-overvallen schuil gaat. Zelfs Osama Bin Laden krijgt er een rolletje in. Overigens, waarom Bouten zoveel vraagtekens in zijn boek zet en zo zijn eigen geloofwaardigheid te grabbel gooit, is mij een raadsel. Ik ben begonnen het aantal ??? te tellen, maar ben ermee gestopt omdat ik er jandorie hoteldebotel van werd.

Nee, ook dit derde boek is kassa, kassa! Erger: lijkenpikkerij! In tegenstelling tot wat dit begrip doet vermoeden, is dat geen strafrechtelijk vergrijp. Maar Bouten zou zich beter toch eens laten nakijken in plaats iedereen, zichzelf inbegrepen, te bedriegen.

Om alle misverstanden te vermijden: ik heb zelf geen boek over de Bende van Nijvel op stapel staan. Weshalve de belangstellenden niet voor een verschrikkelijk hartverscheurende keuze staan welk boek ze moeten kopen. Bouten is overigens wel zo vriendelijk geweest enkele van mijn publicaties op te nemen in zijn literatuurlijst. Mijn recensie van zijn vorige over de ‘geriatrische club’ wordt niet vermeld. Het allerlaatste woord luidde: prullaria!

Bouten schrijft dat zijn speurtocht naar de Bende niet zonder risico was. Zo durfde hij geen babbel aan met Madani Bouhouche, waarvan hij toch schrijft dat die een sleutelrol heeft gespeeld. Terecht overigens, maar dan ga je toch naar hem toe. Die zou mij vermoorden, aldus zijn excuus. Wat een bange wezel, zeg.Ik heb Bouhouche persoonlijk urenlang gesproken. Je kunt het verslag ervan lezen in het vorig jaar verschenen artikel op Apache. Ik leef nog, Guy!

Ik heb zijn vorige boek (2011) nog eens ter hand genomen. Dàt was al een doorslagje van zijn eerste (2008). Eens vergelijken, want het gaat nu toch over een nieuwe publicatie. Nieuw? Niks daarvan. Bouten schudt gewoon even de volgorde van de hoofdstukken door elkaar. Het is zoals frietjes bakken. Die schudt je ook best even op vooraleer je ze serveert. Deed Bouten dit in 2011 met mayonaise van De Vos-Lemmens, dan voegt hij er nu ketchup van Heinz aan toe. Vandaar de overwegend rode kleur van de omslag.

Voor wie het een vage herinnering is: surft naar www.bendevannijvel.be. Daarop worden de feiten op een rij gezet. De stek bevat ook veel info over talloze andere merkwaardige gebeurtenissen in die zelfde jaren 1980, naar Italiaans voorbeeld de ‘loden jaren’ genoemd . Belangstellenden kunnen er bovendien hun woordje kwijt op het forum, eventueel onder pseudoniem.

Een trouwe deelnemer aan dit forum omschrijft de boeken van Bouten als ‘speculatieve sensatie’. Een andere heeft het over ‘recyclage van zijn voorgaande boeken die niet echt een meerwaarde hebben geleverd’. Een derde stelt dat er op het forum eigenlijk alleen wordt gediscussieerd over de ‘feiten’ die door Bouten zijn aangedragen. Alsof er geen andere informatiebronnen zijn. Zo publiceerde Hilde Geens najaar 2013 het oerdegelijke Beetgenomen. Zestien manieren om de Bende van Nijvel nooit te vinden (Manteau).

Want precies hier knelt het schoentje van Bouten zeer pijnlijk. ‘Merovinger’ die al jaren present is op het forum en zelfkritiek niet schuwt, schreef op 11 februari:

“Het staat natuurlijk iedereen vrij om dit boek van Guy Bouten te kopen maar mijn advies is dat je je zowel de nodige leestijd als de 25 € mag uitsparen. Ik heb het boek gedurende een dik kwartier zitten doorbladeren in de boekenwinkel en heb daarmee genoeg gezien. Het is allemaal opgewarmde kost en op de koop toe is de kost zelfs héél slecht opgewarmd! Tijdens het bladeren vielen mij nl. al direct een aantal serieuze kemels en fouten op in zijn relaas. Ik geef hieronder drie voorbeelden van zulke groteske fouten of manipulatie van de publieke opinie (ja want zo kan je het eigenlijk wel noemen).”

Ik citeer er maar eentje. Dit is belangrijker dan het lijkt en let op het slot. Merovinger: “Ergens in het boek heeft Bouten het over het gebruik van Golf GTI’s. Daarbij geeft Bouten aan dat een verpleegster op de Grote Markt van Aalst een Golf met gedoofde lichten heeft zien rijden net voor de overval van de Delhaize. In het verleden was er altijd al sprake geweest dat dit een Ford Taunus zou geweest zijn en nu schrijft Bouten plots dat het een Golf was. Kijk mensen allebei zijn fout. Wat staat er in dat PV? Wel dat de vrouw een lichtgrijze kleine auto heeft gezien. Niets meer! Géén automerk noch automodel noch nummerplaat! Het PV vind je hier terug.”

Merovinger: “Als dit zo is in dit boek dan kan men zich ook sterke vragen stellen bij alles wat Bouten tot nu heeft geschreven. Ik zou dus niet zomaar ‘voor waar’ aannemen wat hij schrijft. Alle teksten die hier op het forum staan waar de boeken van Guy Bouten als bronvermelding staan zijn dus met een zeer grove korrel zout te nemen (ook mijn bijdragen waar ik Bouten als bron heb vermeld). Sorry mensen, maar Guy Bouten is géén onderzoeksjournalist hoe graag hij dit zelf wel zou willen zijn. De enige verdienste die hij heeft is dat hij voor zijn eerste boek heel veel mensen die betrokken zijn bij het Bendedossier heeft ontmoet en heeft gesproken.” Met uitzondering van de hogergenoemde Bouhouche, de ‘spin in het web’.

Als er nog zand moet zijn, dan kan ik zelf ook nog talloze camions leveren. Maar Bouten heeft natuurlijk pech. Op vrijdag 2 februari jongstleden werd aan de ingang van een Delhaize in Antwerpen een 52-jarige vrouw door een onbekende belaagd met een bijtend product en moest dringend naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Deze overval kon Bouten helaas niet meer vermelden in zijn boek. Wellicht bruikbaar voor zijn vierde lijkenpikkerij van de Bende van Nijvel, verantwoordelijk voor de dood van Jan en 27 anderen.

Bron » Jan Willems