Kelders Justitiepaleis puilen uit van de bewijsstukken

De manier waarop in het Brusselse Justitiepaleis met bewijsstukken wordt omgegaan, is niet meer van deze tijd. Dat zegt de voorzitter van de Franstalige rechtbank van Brussel, Luc Hennart.

In de kelders van het Justitiepaleis liggen miljoenen bewijsstukken. Die worden daar bijgehouden in koude en vochtige ruimtes, op metalen rekken. Dat is niet meer werkbaar voor het personeel, zegt Hennart.

“De mensen moeten hier op de rekken klimmen. Laat ons veronderstellen dat er eentje naar beneden dondert, wie gaat dan de verantwoordelijkheid dragen”, vraagt Hennart zich af. “U kan de plaats zien waar zij alle dagen zonder lucht en zonlicht moeten werken. Is dat nog aanvaardbaar?”

Om plaats te maken worden af en toe spullen verkocht of vernietigd. Vorige week gebeurde het nog dat enkele bewijsstukken waren vernietigd, nog voor het proces waarvoor ze nodig waren, was begonnen.

Er loopt intussen een proefproject waarbij er stalen of foto’s van de bewijsstukken genomen worden zodat er minder voorwerpen moeten worden opgeslagen.

Bron » VRT Nieuws