Kelders van Brussels justitiepaleis puilen uit

De kelders van het Brusselse justitiepaleis puilen uit, met meer dan een miljoen gestolen objecten, wapens en andere bewijsstukken die er gestockeerd liggen. Dat schrijft La Dernière Heure. Dagelijks komen daar gemiddeld 200 objecten bij, waardoor er plaatsgebrek is.

De stukken moeten er soms tot enkele jaren voor de rechtszaken bewaard worden. Volgens het rapport van een werkgroep die zich over de problematiek gebogen heeft, is het vaak onnodig om alle stukken te bewaren.

“Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om 100 identieke stukken te bewaren. Dat neemt enorm veel plaats in, terwijl een staal daarvan zou volstaan”, zegt Jan Vanvolsem van de griffie van de rechtbank.

Vanvolsem vraagt ook dat duidelijk zou aangegeven worden wanneer stukken een gevaar inhouden. Sommige zijn immers giftig, “maar omdat ze ingepakt zijn, weten we dat niet altijd”. Tot slot zou ook een snellere verkoop van in beslag genomen voorwerpen plaatswinst opleveren.

Bron » De Morgen