Dossiers vernietigd in brand Brusselse justitiepaleis

De schade van de brand in het Brusselse justitiepaleis is groter dan eerst gedacht. Zo zijn enkele belangrijke dossiers vernietigd, zegt het parket. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Een branddeskundige van het parket is nog bezig met zijn onderzoek in de lokalen van de griffie. Er werd onder meer een snuffelhond ingezet, het laboratorium van de federale politie werd ingeschakeld en eventuele camerabeelden worden onderzocht.

Voorlopig zijn er nog geen verdachten opgepakt. Parketwoordvoerster Wenke Roggen wou niet verder in detail treden over het onderzoek. Geen enkele piste wordt uitgesloten, klinkt het. Het parket houdt dus nog rekening met brandstichting. In de gang van de griffie op de tweede verdieping van het gerechtsgebouw liggen zwartgeblakerde dossiers op de grond. De lokalen waar het vuur ontstond, zijn niet toegankelijk.

Een klein gedeelte van de lopende dossiers die nog voor het hof van beroep moesten verschijnen, is in vlammen opgegaan in het bijlokaal van de griffie. Zo zegt woordvoerder Patrick Mandoux van het hof van beroep. Er wordt nu alles op alles gezet om de dossiers opnieuw samen te stellen opdat ze kunnen behandeld worden voor het hof van beroep, klinkt het. Het is niet uitgesloten dat bepaalde rechtszaken een vertraging zullen oplopen.

In de wandelgangen wordt gezegd dat mogelijk ook een aantal gevoelige dossiers in vlammen zijn opgegaan. Het parket kon niet bevestigen dat er van elk dossier een digitale kopie bestaat.

Bron » De Standaard