Gerecht toont bewijsstukken Bende van Nijvel

De speurders die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoeken, doen een nieuwe oproep naar het grote publiek. Ze verspreiden foto’s van een aantal bewijsstukken die in de loop van het onderzoek in beslag werden genomen. Ze hopen daaruit nieuwe informatie over de daders te krijgen.

De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk geacht voor 28 doden tussen 1982 en 1985. De zeven resterende speurders van de Cel Waals Brabant die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoeken, hebben de hoop om de Bendedoders te ontmaskeren nog altijd niet opgegeven.

Vorig jaar vroegen ze aan twee Franse misdaadanalisten om een misdaadanalyse te maken van heel het Bendedossier. Bedoeling was om deze keer uit te gaan van concrete feiten uit het dossier en niet meer van hypotheses over wie de daders zouden kunnen zijn. “Die hypotheses – of het nu ging over een extreem-rechts complot of een samenzwering van de rijkswacht – hebben ons niets opgeleverd”, zegt Eddy Vos, één van de Bendespeurders. “Het kan nog altijd zijn dat ze kloppen, maar voor het onderzoek hebben ze niets opgeleverd.”

De conclusie die de Franse profilers trokken op basis van het dossier, was dat de Bende bestaan moest hebben uit drie of vier personen. Op drie van hen konden ze zelfs een naam plakken: Reus, Killer en Oude Man. Drie robotfoto’s van de vermoedelijke daders werden vorig najaar al verspreid.

“De verspreiding van de robotfoto’s heeft ons nuttige informatie opgeleverd, maar ze heeft niet geholpen om de daders te identificeren”, zegt Eddy Vos. Nu gaan de speurders foto’s van een aantal bewijsstukken vrijgeven die in de loop van het onderzoek in beslag werden genomen in de hoop toch nog de daders te vinden.

“We hebben gekozen voor veertien stukken die iets te vertellen hebben”, zegt Eddy Vos. Meest opvallende stukken zijn twee geweren die opgevist werden uit het kanaal in Ronquières en een lange jas zonder mouwen die de Killer zou gedragen hebben. Ook die jas werd in Ronquières teruggevonden. Daarnaast vragen de speurders ook nog informatie over een paar hoeden, een nummerplaat, vijf afstandsbedieningen van tv’s, een parkeerkaart en een aantal kogelladers.

De meeste nabestaanden van de Bendeslachtoffers hebben de hoop dat de daders van de misdrijven van de Bende van Nijvel ooit gevonden worden, al lang laten varen. De Cel Bende van Nijvel bestaat op dit moment nog uit zeven speurders. In 1997, op het hoogtepunt van haar bestaan, telde de Cel 93 personeelsleden. De foto’s van de bewijsstukken zijn, als alles volgens plan verloopt, vandaag al te vinden op de website van de Cel Bende van Nijvel.

Bron » De Standaard