Derde lid van Bende van Nijvel heeft een gezicht

Drie vaste bendeleden van de Bende van Nijvel hebben nu een gezicht. Nadat de speurders eerder al robotfoto’s van “De Reus” en van “De Seriemoordenaar” vrijgaven, staat nu ook het derde “vaste” bendelid op foto: de man die op wacht moest staan. Tenminste, als de speurders van de cel Jumet het met hun theorie bij het rechte eind hebben.

Een groep gespecialiseerde speurders neemt al sinds 1998 in Jumet (Charleroi) het onderzoek naar de onopgeloste misdaden van de Bende van Nijvel opnieuw onder de loep. De Bende van Nijvel wordt verdacht van een reeks overvallen waarbij 28 doden vielen.

De speurders kwamen een paar maanden geleden tot de conclusie dat de Bende meer dan waarschijnlijk bestond uit een vaste kern van drie, waaronder één rasechte seriemoordenaar en een “reus”, de man die de buit moest verzamelen. Die drie lieten zich volgens die theorie bij het plegen van hun overvallen omringen door telkens andere medeplichtigen.

De speurders baseerden zich voor hun theorie onder meer op het werk van Franse profilers , die een psychologisch portret van de daders schetsten, en van criminaliteitsanalisten. Ook de modus operandi en de gebruikte wapens wijzen volgens de speurders in die richting. De speurders haalden uit de robotfoto’s die getuigen de voorbije jaren onder hypnose schetsten, twee vaste bendeleden: de ‘Reus’ en de ‘Seriemoordenaar’.

Een derde foto komt er nu bij nadat een nieuwe getuige zich recent bij de cel-Jumet meldde. Hij werd onder hypnose gebracht en schetste de oudere man die hij meende te herkennen vlak voor de overval op de Delhaize van Overijse op 27 september 1985.

“De nieuwe getuige vertelde ons dat hij vlak voor die overval met zijn wagen achter een splinternieuwe groene VW-Golf had gereden”, zegt Bende-speurder Eddy Vos. “Een van de inzittenden, een man die niet gemaskerd was, deed zeer agressief teken dat onze getuige niet te dichtbij mocht komen. De getuige zag de auto stoppen aan de Delhaize van Overijse. Drie mensen stapten uit, trokken carnavalsmaskers over hun hoofd en gingen de Delhaize binnen. Onze getuige is verder gereden om een boodschap te doen. Toen hij een paar minuten later terugkeerde, kwamen de mannen terug buiten.”

De getuige vertelde zijn verhaal nooit eerder aan de politie, naar eigen zeggen omdat hij meende dat hij niets essentieels aan het onderzoek kon toevoegen. “Toen hij op de radio hoorde wat er gebeurd was, ging hij terug naar de Delhaize. Daar stonden zoveel politiemensen dat hij besloot terug te draaien.”

De speurders nemen de getuigenis van de man vandaag toch zeer ernstig. “Omdat ze perfect overeen komt met wat wij al wisten. Onder meer dat de overval van Overijse gepleegd werd met een gloednieuwe VW Golf, gestolen uit de opslagplaats van D’Ieteren in Erps-Kwerps. De overvallers overvielen die avond eerst de Delhaize van Eigenbrakel en dan die van Overijse. Wij denken dat die man het ontbrekende derde vaste Bendelid is. We zijn honderd procent zeker dat die drie in Overijse en Eigenbrakel waren. Negentig procent zeker waren ze ook in Aalst.”

De nieuwe robotfoto werd gisteravond gelanceerd op het VRT-programma Ooggetuige. Daar deden de speurders ook een oproep tot informatie over een liedje dat op zaterdag 9 november 1985 om 19u. aangevraagd werd op de Aalsterse vrije radio Mi Amigo. De bellers vroegen de radio om 19u15 stipt een carnavalskraker te spelen “van de Bende van Nijvel, voor de Bende van Hofstade”.

Een kwartier nadat het liedje gedraaid werd, overviel de Bende van Nijvel, vermomd met carnavalsmaskers, de Delhaize van Aalst. “Misschien is het toeval en hadden de aanvragers gewoon een bizar gevoel voor humor, maar misschien was het een teken aan de overvallers dat ze hun slag konden slaan”, zegt Eddy Vos. De speurder vragen ook inlichtingen over een wapenencyclopedie die ze vonden in de uitgebrande VW Golf die gebruikt werd bij een van de Bende-overvallen. 

Bron » De Standaard