Hit De Marlets startsein voor Bende van Nijvel?

Gerecht zoekt man die 16 jaar geleden carnavalsplaat aanvroeg op vrije radio

Zestien jaar na de bloedige aanslag op de Delhaize van Aalst zoeken de speurders de identiteit van een onbekende man die kort voor de feiten in naam van de Bende van Nijvel een carnavalsnummer aanvroeg bij een lokale vrije radio. Het gerecht houdt er ernstig rekening mee dat het hier om een walgelijk spelletje ging van de daders, die het startsein van de plaat als signaal gebruikten om tot actie over te gaan. Woensdag verspreidde het gerecht ook een nieuwe robotfoto van één van de daders.

Vroegere medewerkers van de inmiddels opgedoekte lokale vrije radio Mi Amigo in Hofstade bij Aalst, kregen op 9 november 1985 rond 19u een telefoontje in de studio. Een man die keurig Nederlands praatte vroeg het plaatje ‘We gaan te voet naar Scherpenheuvel’ van De Marlets aan. Hij deed dat in naam van de Bende van Nijvel. “Het nummer moest voor 19u15 worden gedraaid, anders was het te laat”, luidde het. Kort nadat het plaatje werd gedraaid, barstte enkele kilometers verder de hel los. Bij de bloedige overval op het Delhaize-warenhuis van Aalst werden acht mensen in koelen bloede gedood.

“Het kan toeval zijn. De man kan de plaat bij wijze van grap hebben aangevraagd. Maar we houden er ernstig rekening mee dat het een morbide manier was om het licht op groen te zetten voor de aanval. De maand november lijkt ons vrij vroeg voor carnavalsmuziek. Bovendien droegen de overvallers ook altijd carnavalsmasker”, zegt Bende-speurder Eddy Vos.

In het TV1-opsporingsprogramma Ooggetuige werd woensdagavond een oproep gedaan naar getuigen of naar de eventuele beller, mocht die zich herinneren dat hij toen voor de grap die bewuste plaat aanvroeg. “In dat geval zouden die piste kunnen sluiten”, aldus Vos. Tot hier toe is altijd aangenomen dat de Bende van Nijvel wellicht uit Franstaligen bestond. Als de speurders hier op een juist spoor zitten, betekent het dat de moordenaars Nederlandstalig of toch zeker tweetalig waren.

Robotfoto

Woensdag is ook een nieuwe, wellicht de laatste, robotfoto van één van de daders vrijgegeven. Het gaat om een man van om en bij de vijftig jaar die volgens onderzoeksrechter Lacroix zeker betrokken was bij de overvallen van Overijse en Eigenbrakel en wellicht ook bij de laatste in Aalst.

“De nieuwe foto werd getekend na een nieuwe getuigenis van een man die zich nooit bij het gerecht had gemeld. Hij reed op 27 september 1985 ’s avonds achter de VW Golf van de daders toen die van de overval in Eigenbrakel naar Overijse reden om daar opnieuw dood en vernieling te zaaien. We hebben nu drie foto’s van daders waarvan we zeker zijn dat ze de kern vormden van de Bende van Nijvel. Namelijk de reus, de seriemoordenaar die uit was op bloed en schoot om te doden en de vijftiger op de nieuwe robottekening”, zegt procureur Michaux van Bergen.

In speurderskringen in Dendermonde, waar het onderzoek oorspronkelijk werd gevoerd, begrijpt me niet waarom dat allemaal zo lang moest duren.

Bron » Gazet van Antwerpen