100 moorden minder per jaar sinds strengere wapenwet

Het aantal moorden en zelfmoorden met vuurwapens in ons land is sinds 2006 gevoelig gedaald. Volgens het Vlaams Vredesinstituut een direct gevolg van de strengere wapenwet van 2006. Dat bericht Het Belang van Limburg donderdag.

Voor 2006 gebeurden per jaar gemiddeld 300 moorden en zelfmoorden met vuurwapens, zegt onderzoeker Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut. “Na 2006 is dat gedaald tot gemiddeld 200 per jaar.”

“Op zich is die daling niet zo verwonderlijk, omdat er minder vuurwapens in omloop zijn”, zegt Duquet. “Maar wat wel opvallend is, is dat het totale aantal moorden en zelfmoorden ook gedaald is. Het aantal moorden met andere wapens stijgt dus niet, en dat betekent dat er geen sterk substitutie-effect is.”

“Het argument van tegenstanders was altijd dat mensen die een moord of zelfmoord wilden plegen, wel naar een ander wapen zouden grijpen: een mes, medicijnen, enzovoort. Maar dat blijkt dus vaak niet het geval.”

Bron » De Standaard