Eurocommissaris “verbaasd” over gebrek aan Belgische cijfers over justitie

Ons land levert amper betrouwbaar en volledig cijfermateriaal aan de Europese instellingen over de werking van onze justitie. Daardoor kan de Europese Commissie ons land niet goed evalueren. De Europees Commissaris voor Justitie Vera Jourova zegt “verbaasd” te zijn en zal aan de Belgische overheid vragen om beter samen te werken.

Hoeveel zaken worden er ingeleid bij een rechter? Wat is de gemiddelde tijd voor de behandeling van een zaak in eerste aanleg? Allemaal vragen die de Europese Commissie graag beantwoord wil zien zodat de Commissie een betrouwbare vergelijking kan maken tussen de verschillende Europese lidstaten. Dat moet de lidstaten onder druk zetten om de efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid van hun gerechtelijk apparaat te verbeteren.

Maar ons land blijft in gebreke en levert maar geen cijfermateriaal. Niet uit principe – zoals het Verenigd Koninkrijk of Spanje -, maar wel omdat ons land kampt met een capaciteitsprobleem en ontoereikende informaticasystemen.

“Ik was zelf verbaasd om te ontdekken dat België één van de landen is die in gebreke blijven”, reageert commissaris Jourova. “Ik ga de Belgische autoriteiten vragen om beter samen te werken met de Commissie en de andere lidstaten.”

Sinds 2013 maakt de Commissie jaarlijks een vergelijking van de gerechtelijke prestaties in de lidstaten. Jourova toonde zich bemoedigd door de resultaten. De meeste lidstaten hebben het voorbije jaar hervormingen aangevat die hun gerechtelijk systeem op termijn moeten verbeteren, klinkt het.

Bron » VRT Nieuws