Bende-auteur Guy Bouten vrijgesproken van laster

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag voormalig journalist Guy Bouten vrijgesproken van laster aan het adres van oud-BOB’er en -crimineel Robert Beijer. Bouten had Beijer er in het openbaar van beschuldigd deel uit te maken van de Bende Van Nijvel. Beijer zelf eiste een schadevergoeding van 7.500 euro maar volgens de rechtbank had Bouten met zijn uitspraken geen kwaad in de zin.

Guy Bouten, ooit aan de slag bij de VRT maar daar ontslagen, schreef na zijn vertrek bij de openbare omroep een boek over de Bende van Nijvel, De Bende van Nijvel en de CIA. Daarin beschuldigde hij Beijer en diens inmiddels overleden kompaan Mahdani Bouhouche al van betrokkenheid bij de misdaden van de Bende.

Die beschuldiging herhaalde hij nog eens op de persconferentie waar Robert Beijer zijn eigen boek voorstelde, in februari 2010. Bouten stelde met zoveel woorden dat Beijer deel had uitgemaakt van de logistieke cel van de Bende en dat hij over documenten beschikt die dat bewijzen.

De rechtbank oordeelde dat Bouten daarmee geen laster had gepleegd omdat hij niet de bedoeling zou gehad hebben Beijer schade te berokkenen. Volgens de rechtbank had Bouten zich jarenlang verdiept in de materie en had hij zich op basis van dat onderzoek een mening gevormd. De advocaat van Robert Beijer kondigde na de uitspraak onmiddellijk aan dat zijn cliënt meer dan waarschijnlijk in beroep zou gaan tegen de vrijspraak van Guy Bouten.

Bron » De Morgen