De Staerke laat auteur Guy Bouten veroordelen

Ex-crimineel Philippe De Staerke is erin geslaagd auteur Guy Bouten te laten veroordelen, omdat Bouten in zijn boekTueries du Brabant: le dossier, le complot, les noms uit 2009 suggereerde dat De Staerke betrokken was bij de Bende van Nijvel. Dat schrijft de Franstalige krant La Dernière Heure.

De Staerke krijgt een symbolische schadevergoeding van één euro. De Staerke werd in 1987 in verdenking gesteld voor zijn vermoedelijke deelname aan de overval op de Delhaize in Aalst waarbij acht doden vielen. In 2002 werd hij buiten vervolging gesteld.

De burgerlijke rechtbank in Brussel veroordeelde de onderzoeksjournalist voor de allusies die hij maakte over de betrokkenheid van De Staerke bij de Bende van Nijvel. De Staerke, die in 1987 door het hof van beroep in Gent tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld werd voor een reeks overvallen, vroeg de rechtbank om een schadevergoeding van 25.000 euro.

De rechter kende evenwel slechts het symbolische bedrag van één euro toe, omdat de eisende partij niet kon bewijzen dat De Staerke zijn job als conciërge kwijtgeraakt zou zijn na de publicatie van het boek. Bouten is niet van plan beroep aan te tekenen tegen de beslissing, zo meldt de krant nog.

Bron » De Morgen