Blue Belgium na 13 jaar op dvd

De film Blue Belgium van cultcineast Rob Van Eyck bleef jaren in de wachtkamer. Nu wordt hij eindelijk als dvd op de markt gebracht. Cultcineast Rob Van Eyck heeft niet toevallig gekozen voor het oude gemeentehuis van Zichem om Blue Belgium – The Dutroux Connection op dvd voor te stellen. Van Eyck flirt met de controverse. Daar horen geen gepoetste theaterruimtes bij.

Blue Belgium werd eigenlijk jaren geleden gedraaid maar volgens Van Eyck weigerde Kinepolis om hem in de zalen te brengen. “Ik heb achteraf vernomen dat er druk gezet werd van hogerhand”, zegt de cineast. In de film brengt Van Eyck zijn analyse van de affaire- Dutroux. Hij linkt die zaak aan de bende van Nijvel. “Mijn informatie komt van invloedrijke politici die ook in de commissie Dutroux zaten”, zegt hij.

Alhoewel het scenario van de film duidelijk verwijst naar de affaire Dutroux gebruikt Van Eyck pseudoniemen in de film. Op het cd-hoesje heeft hij echter de effectieve namen van de bendeleden gezet. “Toen ik de film maakte heb ik doodsbedreigingen gekregen”, zegt de cineast. “Men heeft mij politiebescherming aangeboden maar dat heb ik geweigerd.” In de film loopt wel wat bekend volk rond. De toen nog onbekende Saartje Vandendriessche is prominent aanwezig maar ook Natalie-Jane Krits, bekend uit She Good Fighter, doet mee.

Gino Van Hecke van Zeno Pictures verwacht geen echte verkoopboost voor de film. “De verhuurindustrie maar ook de verkoop van dvd’s kwijnt weg onder druk van het digitale aanbod”, zegt hij. Van Hecke bracht eerder Afterman 1 en 2 van Van Eyck op dvd uit. “Voor het geld moet je dat niet doen”, zegt hij. “Maar ik bouw langzaam aan een portfolio in het genre. Ooit komt daar wel eens een bestseller uit.”

Bron » Het Nieuwsblad