Belgium’s most wanted gevat: een aftandse VW Golf GTI

Het speurwerk naar de Bende van Nijvel, goed voor 28 moorden in de periode 1982-85, heeft eindelijk een concreet resultaat opgeleverd: een rijklaar exemplaar van het VW Golf GTI-model dat de schurken gebruikten bij hun raid op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, de allerlaatste in de rij. De zoektocht naar dit verouderde model had heel wat voeten in de aarde. Auto’s zijn niet voor de eeuwigheid gemaakt en worden na verloop van tijd vervangen door een nieuwer model.

De aftandse Golf werd gebruikt voor de verfilming van een reconstructie van de overval in Aalst. Die werd uitgezonden door RTL en VTM. In de slag om de kijker was de VRT de beide commerciële zenders te vlug af. De nieuwsredactie van de publieke omroep meldde voordien al dat er weer nieuws was over de Bende en illustreerde dat bericht met fragmenten uit de reconstructie van de overval die vorige eeuw is gemaakt door de Franse tv-journalist Pierre Abramovici en die ook in ons land vertoond is geweest.

De wedersamenstelling van de rechercheurs werd aardig verpakt in een reportage over de laatste dertig uur van de Bende. Op zich een goed idee, want opsporingsberichten zijn verschrikkelijk saai. VTM onderbrak de uitzending met een reclameblok, ondermeer voor Knack, dat het nieuwe Bende-verhaal op de cover had gezet. Overigens is de uitgever van het weekblad mede-eigenaar van VTM.

In de reportage kwamen enkele getuigen aan het woord. In tegenstelling tot VTM voegde RTL er nog korte interviews aan toe met de vrouwelijke onderzoeksrechter Michel, die in Charleroi het dossier beheert, substituut Raynal, de griffier, en toonde de zender nog enkele dames die druk in de weer waren met de stoffige paperassen uit het gigantisch gerechtelijk bundel.

Het moment suprême was uiteraard het laten zien van een nog nooit eerder vertoonde robotfoto van de man die op die bewuste avond in november 1985 wellicht achter het stuur zat van de Golf. Er volgde uiteraard een oproep aan het publiek: “Als je meer weet over deze man, laat het ons dan weten, anonimiteit gewaarborgd.” Inmiddels waren wel al verschillende getuigen met hun naam in beeld gekomen.

Eén van die getuigen was de man op wiens verklaringen de compositietekening is samengesteld. Hij reed op 9 november 1985 op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Aalst toen zijn aandacht werd getrokken door een VW Golf. Hij vond het gedrag van de inzittenden maar wat raar en meldde dat na de overval aan de politie. Begin 2000 werd de man opnieuw gehoord, deze keer onder hypnose. Lang niet iedereen vindt dat een goede verhoormethode. Hoe dan ook, het is op basis van dat verhoor dat de nieuwe robotfoto is gemaakt.

Waarom het zo lang heeft geduurd vooraleer die afbeelding aan het publiek werd getoond, is een raadsel. Technische problemen misschien? Zo schreef substituut Raynal in een brief van 21 juni 2002 aan de nabestaanden van de slachtoffers: “Actueel wordt gewerkt aan het samenstellen van een synthese van het gedragspatroon van de verschillende daders. Dat moet het specialisten mogelijk maken om een psychologisch daderprofiel samen te stellen. Die werken worden echter momenteel vertraagd door technische problemen, met name defecten aan het computermateriaal en de scanner.”

Nog een raadsel. In de RTL/VTM-reportage werd gemeld dat iemand op die dramatische novemberavond aan het Texaco-tankstation op de E40 ter hoogte van Ternat een gewapende persoon de autosnelweg had zien oversteken. Aan de pomp stond toen een zwarte VW Golf geparkeerd, evenwel zonder te tanken. Gaat het om dezelfde persoon van wie in 1986 een robotfoto is gemaakt zonder hem ooit aan het publiek te tonen? Toen heette het dat deze zwartharige man met een gemiddelde lichaamsbouw 25 tot 30 jaar zou zijn, 1,60 tot 1,70 cm groot, een regenmantel droeg en een geweer met korte loop zou hebben laten vallen.

Stel dat de onderzoekers na deze uitzending een zeer waardevolle tip krijgen in de zin van: “Ik ken die man, hij heet zus en hij woont zo.” Hoe moet het dan verder? Eddy Vos, die de operationele leiding van het onderzoek heeft, is zich maar al te zeer bewust van de situatie. In Knack verklaarde hij: “Dat is het grote probleem met dit onderzoek. Als we een dader kunnen identificeren, kunnen we hem uitnodigen en vragen wat hij heeft gedaan op 9 november 1985 om 19 uur. Maar daar zal nu niet veel meer uitkomen.”

Dat klopt. Pas nadat de tip is genoteerd, begint het eigenlijke speurwerk naar de verdachte. Politiewerk is iets gecompliceerder van een aflevering van de tv-serie CSI, waarin men de misdadigers uit een proefbuisje tovert. Op basis van alleen maar de perfecte gelijkenis van een verdachte met de man op een robotfoto zal een rechter nooit een veroordeling uitspreken.

Bron » Apache