Tweederde van budget gerechtskosten al opgebruikt op 31 mei

Van het initieel budget voor gerechtskosten in 2010, 89,4 miljoen euro, was op 31 mei al tweederde of 60 miljoen euro opgebruikt. Dat zegt de Commissie Modernisering voor de Rechterlijke Orde, CMRO. Daarbij komt dat er tot 31 mei nog geen telefoniekosten betaald werden, goed voor een achterstand van meer dan zeven miljoen euro.

De gerechtskosten zijn de laatste jaren aanzienlijk gestegen, zelfs geëxplodeerd volgens de CMRO. Op het eerste gezicht duiden de cijfers voor 2009 op een vermindering van de uitgaven in vergelijking met 2008 – al werd nog vijf miljoen euro meer uitgegeven dan het initiële budget van 89,4 miljoen euro – maar een aanzienlijk aantal facturen bleef onbetaald.

“De gerechtskosten zijn niet gedaald in 2009, want de betalingen stemmen niet overeen met de gefactureerde kosten”, klinkt het bij de CMRO. Bij overschrijding van het budget moet het nodige geld gehaald worden bij andere posten, zoals het personeelsbudget, waar vacante plaatsen uitgesteld worden.

“De toestand wordt onhoudbaar en zal faliekant aflopen”, waarschuwt de CMRO. Volgens de commissie is een gezamenlijke en krachtdadige actie van de politieke en gerechtelijke overheid dringend nodig, waarbij het hoofddoel de beheersing van de kosten moet zijn. “De besparingen moeten er komen, maar mogen nooit ten koste gaan van het heilige principe van de kwaliteit van het onderzoek en de waarheidsvinding”, klinkt het.

Bron » De Morgen