Budget justitie stijgt met 5,7 procent

Voor het departement Justitie stijgt de begroting volgend jaar met 5,7 procent, terwijl de primaire uitgaven met 3,6 procent stijgen. De extra aanwerving van gevangenispersoneel houdt gelijke tred met de bouw van nieuwe gevangeniscapaciteit, zo laat minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) weten. Justitie kiest voor een selectieve vervanging van ambtenaren die met pensioen gaan.

“Die aanpassing brengt de prioriteiten van het beleid op geen enkele manier in het gedrang”, zegt Vandeurzen. Voorop in het beleid staat de strafuitvoering. Die bevat twee grote luiken. Het eerste is samengevat in ‘het gevangenisplan voor een humane detentie’. “De substantiële verhoging van de gevangeniscapaciteit is volop ingezet en op koers, en dat blijft zo. De middelen daarvoor zijn voor de volle honderd pond gevrijwaard”, zegt Vandeurzen.

Het tweede luik in de strafuitvoering zijn de alternatieve straffen. Dat gaat in hoofdzaak over het elektronisch toezicht (ET) en de autonome werkstraf. “Nu de kwaliteit van het ET weer op peil wordt gebracht, kan die strafuitvoeringsmodaliteit gaandeweg naar kruissnelheid optrekken”, zegt Vandeurzen. Daarvoor zijn vooral extra justitieassistenten nodig. Zij zijn verantwoordelijk voor de opvolging. De bijkomende aanwervingen voor de justitiehuizen staan in het budget van Justitie, zoals voorzien, zegt de minister.

“Om de strafuitvoering vlot te laten verlopen, investeren we ook – zoals gepland – in goed functionerende strafuitvoeringsrechtbanken”, zegt Vandeurzen. Een bijzondere doelgroep in de strafuitvoering zijn en blijven de jonge delinquenten. De nieuwe plaatsen in Saint-Hubert komen er; ook die in Tongeren komen er. In februari 2009 belegt Justitie een conferentie jeugddelinquentie.

Bron » De Morgen