VDB jr. dient klacht in tegen boek

De familie van ex-premier Paul Vanden Boeynants stapt naar de rechter tegen een boek van ex-VRT journalist Guy Bouten. De voormalige VRT-journalist Guy Bouten veroorzaakt veel commotie in Franstalig België met zijn boek Tueries du Brabant, le Dossier, le Complot, les Noms over de Bende van Nijvel die in de jaren tachtig 28 slachtoffers maakte bij een reeks gewelddadige overvallen.

Het boek dat sinds gisteren in de boekhandels ligt, is een bewerking van het Nederlandstalige boek De Bende van Nijvel dat al eind vorig jaar verscheen van de hand van Bouten.

In het boek verdedigt Bouten een aloude complottheorie die stelt dat de Amerikaanse geheime dienst CIA achter de niet-opgehelderde overvallen zit. Ook de rijkswacht, de Staatsveiligheid en enkele Belgische politici uit die periode zoals oud-premier Paul Vanden Boeynants en zijn entourage en wijlen minister Jean Gol zouden rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn. De politiediensten zouden bewust de andere kant hebben opgekeken.

Een aantal personen die in het boek geciteerd worden, ondernemen gerechtelijke stappen tegen het boek. Onder hen Christian Vanden Boeynants, de zoon van de overleden Paul. ‘Ik denk dat we een burgerlijke procedure gaan inspannen tegen de uitgeverij en schadevergoeding eisen’, zegt zijn advocate, Veronique Laurent.

Bron » De Standaard