Proces tegen auteurs die VDB van pedofilie beschuldigden

Vrijdag start voor het hof van assisen van Brussel het proces tegen Frédéric Lavachery en Jean Nicolas. De twee staan er terecht voor persmisdrijf. Ze zouden in hun boek ‘Dossier Pédophilie. Le scandale de l’affaire Dutroux’ lasterlijke uitspraken hebben gedaan over voormalig minister Paul Vanden Boeynants.

Vrijdag worden de juryleden gekozen, de hoorzitting start woensdag. Het is voorzien dat beide beschuldigden, de burgerlijke partij en de onderzoekers gehoord worden woensdagvoormiddag en dat de pleidooien ‘s middags volgen. Het vonnis volgt donderdag. Het openbaar ministerie heeft al laten weten dat de feiten verjaard zijn.

Frédéric Lavachery en Jean Nicolas worden beticht van laster tegen de nu overleden Vanden Boeynants. Hun boek ‘Dossier Pédophilie. Le scandale de l’affaire Dutroux’ kwam uit in 2001. Ze beschuldigen de oud-minister er onder meer in van zedenfeiten en corruptie. De twee auteurs brengen onder meer de zaak Dutroux en de bende van Nijvel ter sprake.

Nadat het boek uitkwam, diende de familie van Vanden Boeynants een klacht in. De raadkamer van Brussel besliste in november 2008 al dat de feiten verjaard waren, maar de kamer van inbeschuldigingstelling stuurde de zaak opnieuw naar assisen.

Bron » Het Nieuwsblad