Nieuw Brits toestel kan binnen het uur DNA-profiel bepalen

RapiDNA, een nieuw draagbaar analysetoestel, kan binnen het uur het DNA-profiel van verdachten bepalen. Dat schrijft The Telegraph zondag. “De politie moet zelfs de misdaadplaats niet meer verlaten”, klinkt het. Het toestel, niet groter dan een handbagagetrolley, kan het DNA-profiel bepalen op basis van bloedresten, huidcellen en speeksel. Het materiaal moet in een verzegeld staal het toestel in. De resultaten kunnen draadloos verstuurd worden.

Met de draagbare DNA-tester, door Britse forensische experts ontwikkeld en RapiDNA genoemd, kunnen de resultaten onmiddellijk vergeleken worden met gegevens uit DNA-databanken.

“Door de snelheid kunnen we criminelen opsporen nog voor ze gestolen goederen kunnen verkopen of opnieuw toeslaan”, klinkt het bij dr. Steve Allen van LGC Forensics. “Bovendien kan het ook bij grenscontroles snel verwantschappen tussen personen bewijzen of gebruikt worden om slachtoffers van rampen te identificeren.” Prototypes van het toestel worden momenteel getest, en de productie zou over een jaar van start gaan.

De ontwikkelaars wijzen erop dat DNA-onderzoek in de toekomst gebruikt kan worden om misdaden op te sporen waarvoor nu meestal geen genetisch materiaal onderzocht wordt, zoals bijvoorbeeld woninginbraken of autodiefstallen. “Bovendien zal niet alleen de betrokkenheid van verdachten sneller vaststaan, ook de onschuld van verdachten wordt sneller duidelijk.”

Bron » Metro Time