Nieuwe test kan DNA binnen vier uur analyseren en vergelijken

Een nieuwe forensische test kan het DNA van verdachten binnen de vier uur testen en vergelijken met wat in databanken van politiediensten zit. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry.

De klassieke DNA-tests in laboratoria leveren meestal pas tussen 24 en 72 uur resultaat op. Dat zorgt er dikwijls voor dat verdachten terug vrijgelaten worden bij gebrek aan voldoende sluitend bewijs.

Er bestaan al snellere methoden, maar het DNA moet daarvoor telkens naar een labo. Met het nieuwe testinstrument kunnen gerechtelijke diensten bewijsmateriaal verzamelen, nog voor het aanhoudingsmandaat van verdachten verloopt.

“Via een wattenstaafje wordt mondspeeksel verzameld, gemengd met een aantal chemische stoffen en opgewarmd. Het nieuw instrument bevat chips die DNA analyseren en vergelijken met materiaal uit databanken”, aldus wetenschappers Andrew Hopwood (Birmingham) en Frederic Zenhausern (Arizona).

“Het hele proces duurt slechts vier uur, maar we hopen die tijd nog te halveren. Op die manier zouden politiediensten het DNA zelfs kunnen dubbelchecken, alvorens een verdachte moet worden vrijgelaten. Bovendien kan het toestel bediend worden met een minimum aan wetenschappelijke kennis”.

Bron » De Morgen