Moordenaar aangehouden voor Bende van Nijvel

Er is een spectaculaire doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Maandag hebben de speurders in Brussel een man van om en bij de 70 jaar aangehouden die volgens hen kan deelgenomen hebben aan de tweede en meest moorddadige vlaag van Bende-overvallen, die van 1985.

De procureur des Konings van Charleroi, Pierre Magnien, zal om 18.15 uur op een persconferentie meer toelichting geven over de aanhouding. De procureurs-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, die belast is met het onderzoek, en van Bergen, Ignacio de la Serna, zullen ook aanwezig zijn. Onze redactie vernam uit goede bron dat het om iemand gaat die zou hebben deelgenomen aan de tweeede en extreem moorddadige vlaag van Bende-overvallen.

Tot deze tweede vlaag behoren de dubbele overval op het Delhaize-warenhuizen in Eigenbrakel en Overijse die allebei op 27 september 1985 gepleegd werden. Daarbij vielen 8 doden. Anderhalve maand later, op 9 november 1985, verloren acht personen het leven bij de meest bloedige, maar ook laatste overval die aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven, die op de delhaize van Aalst.

De verdachte die maandag werd opgepakt, slaagde er sinds het begin van het onderzoek naar de Bende in om onder de radar van de speurders te blijven. De Brusselaar was nochtans reeds gekend bij het gerecht voor twee moorden, die hij in 1981 en 1991 in het Brusselse zou gepleegd hebben. Hij vertoefde weliswaar in het Brusselse gangstermilieu, maar maakte geen deel uit van de kopstukken.De verdachte hield zich, wellicht gezien zijn leeftijd, al enkele jaren koest.

De Bende van Nijvel pleegde in de eerste helft van de jaren 1980 een reeks van bloedige overvallen, voornamelijk op warenhuizen. Dat gebeurde in twee vlagen: een eerste van eind de jaren 1970 tot 1983, de tweede in. In totaal vielen daarbij 28 doden. Binnen anderhalf jaar wordt het dossier definitief afgesloten.

Bron » Bende van Nijvel