Verdachte aangehouden in zaak Bende van Nijvel

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Maandag hebben de speurders in Brussel een man van om en bij de 70 jaar aangehouden. Die heeft volgens de speurders mogelijk deelgenomen aan de tweede en meest moorddadige reeks van Bende-overvallen, die van 1985.

De procureur des Konings van Charleroi, Pierre Magnien, geeft om 18.15 uur op een persconferentie meer toelichting over de aanhouding. De procureurs-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, die belast is met het onderzoek, en van Bergen, Ignacio de la Serna, zullen ook aanwezig zijn.

De redactie van Het Nieuwsblad vernam uit goede bron dat de verdachte zou hebben deelgenomen aan de tweede en extreem moorddadige reeks van Bende-overvallen. Tot deze tweede reeks aanslagen behoren de dubbele overval op het Delhaize-warenhuizen in Eigenbrakel en Overijse die allebei op 27 september 1985 gepleegd werden. Daarbij vielen acht doden. Anderhalve maand later, op 9 november 1985, verloren acht personen het leven bij de meest bloedige, maar ook laatste overval die aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven, die op de Delhaize van Aalst.

De verdachte die maandag werd opgepakt, slaagde er sinds het begin van het onderzoek naar de Bende in om onder de radar van de speurders te blijven. De Brusselaar werd drie keer veroordeeld, in 1983, 1989 en 1992, telkens voor slagen en verwondingen. De man verscheen nooit voor een hof van assisen. Bij de laatste feiten viel er een dode, maar de rechter aanvaardde toen de notie ‘uitlokking’. Verder zou hij bekend staan bij het gerecht voor nog een andere moord.

De Brusselaar heeft een interessant profiel wegens zijn gewelddadige karakter. Extreemrechts is hij niet. Hij verkeerde weliswaar in het Brusselse gangstermilieu, maar maakte geen deel uit van de kopstukken. De verdachte hield zich, wellicht gezien zijn leeftijd, al enkele jaren koest.

De verdachte werd opgepakt omdat een getuige hem heeft aangewezen, maar er zouden nog aanwijzingen zijn. De raadkamer heeft intussen zijn aanhouding verlengd. De man ontkent de aantijgingen. Speurders zullen nu proberen alle sporen en andere technische elementen die ooit werden aangetroffen in verband met de Bende, te onderzoeken in verband met de opgepakte man.

De Bende van Nijvel pleegde in de eerste helft van de jaren 80 een reeks van bloedige overvallen, voornamelijk op warenhuizen. Dat gebeurde in twee vlagen: een eerste van eind de jaren 1970 tot 1983, de tweede in 1985. In totaal vielen daarbij 28 doden. Binnen anderhalf jaar wordt het dossier definitief afgesloten.

Bron » De Standaard