Drie kwart van rechtbanken pakken achterstand bij rechters niet aan

Ondanks een wettelijke verplichting, treden drie op de vier rechtbanken niet op tegen rechters met een grote achterstand. De helft van de rechtbanken volgt de achterstand die hun rechters opstapelen zelfs slechts gedeeltelijk of helemaal niet actief op. Dat blijkt uit een audit van de Hoge Raad voor Justitie bij alle rechtbanken van eerste aanleg in ons land, schrijft De Tijd vandaag.

“Dat de wet niet wordt gevolgd, valt te betreuren, gelet op de impact op het imago en de werking van onze rechters”, schrijft de Hoge Raad. “Het beheersen van de achterstand is primordiaal bij het beheren van de rechtbank”.

Volgens de audit kadert de aanpak van de achterstand in een algemeen probleem van management bij onze rechtbanken. De hervorming van het gerecht stelt de rechtbanken zelf verantwoordelijk voor hun management en budgetten.

Bron » De Morgen