Vier aanhoudingen rond Luikse zware jongen Marcel Habran

Het parket van Luik heeft vier verdachten uit de entourage van de Luikse zware jongen Marcel Habran aangehouden, zo is maandag uit gerechtelijk bron vernomen. Het viertal werd opgesloten in de gevangenis van Lantin. De 64-jarige Brusselaar Jean Renson wordt verdacht van het witwassen van geld van Habran via bedrijven in Gibraltar, via industriële bakkerijen en met de verkoop van immobiliën in de omgeving van Marbella.

De politie gaat ook na waar het geld vandaan kwam voor een villa van Habran in Frankrijk. De 33-jarige Jean-Michel Berk uit Bastenaken, de 42-jarige Zoltan Szigetvari uit Martelange en de 55-jarige Luikenaar Christian Mossiat worden ervan verdacht de bende van Habran te hebben ingelicht over twee “overvallen” in Luxemburg: een op een benzinestation in Capellen en een op een commercieel centrum in Auchamp. Het tankstation in Capellen werd eind jaren 1990 overvallen. De daders gingen aan de haal met miljoenen oude Belgische franken.

Het parket in Luik werd over die feiten niet officieel op de hoogte gebracht door de Luxemburgse gerechtelijke autoriteiten. Dat gebeurde wel voor de verkenningsopdrachten die de bende van Habran zou hebben uitgevoerd in Auchamp. Daar werden Habran en zijn kompanen, onder wie Jean Renson, gefilmd door bewakingscamera’s.

Habran en enkele andere verdachten zitten al bijna een jaar in voorhechtenis. De Luikse raadkamer had vorige week de voorlopige invrijheidstelling van Habran bevolen, maar het parket tekende beroep aan tegen die beslissing. De vrijlating kaderde in een ander onderzoek, namelijk naar een overval in Borgworm in januari 1998 op een geldtransport. Daarbij vielen twee doden.

Bron » Gazet van Antwerpen