Hoofdverdachte in zaak-Habran overleden

Jean Renson, een van de twaalf hoofdverdachten in de zaak-Habran, is maandag overleden. Dat heeft een van zijn advocaten vandaag bevestigd. Renson was betrokken bij de overval op een geldtransport in Borgworm in januari 1998. Maar als gevolg van een hartaandoening kon hij niet berecht worden tijdens het assisenproces in Luik in 2008 en 2009. Jean Renson, een 72-jarige Brusselaar, was lange tijd de beste vriend van Marcel Habran. Hij zou zijn vriend bij verschillende feiten hebben bijgestaan.

Zo werd Renson in verdenking gesteld voor betrokkenheid bij de gewelddadige overval die op 12 januari 1998 ter hoogte van Borgworm plaatsvond op een geldtransport. Daarbij vielen twee doden. Volgens het federaal parket zou Renson vanop een brug boven de snelweg het “startsignaal” hebben gegeven voor de overval. Daarnaast werd hij ook betrapt terwijl hij aan het filmen was in een supermarkt van Auchan in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Vermoed werd dat hij daar een aanval voorbereidde, die echter nooit heeft plaatsgevonden.

Uiteindelijk werd hij als een van de twaalf beschuldigden doorverwezen naar het hof van assisen van Luik. Maar wegens zijn gezondheidstoestand kon hij niet voor de rechter verschijnen. De beschuldigingen aan zijn adres werden afgesplitst en Renson moest worden berecht tijdens een apart proces, dat evenwel nooit zal plaatsvinden. De beschuldigingen tegen Jean Renson komen nu te vervallen.

Bron » De Morgen