Zigeunerfamilie uit Bergen naar assisen voor 19 jaar oude roofmoord

Vier mannen uit een zigeunerfamilie uit Bergen moeten zich voor het hof van assisen verantwoorden voor roofmoord in 1991 op een cafébaas in het West-Vlaamse Kaster. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingsstelling in Gent beslist.

Het gaat om een van de oudste zaken ooit die door een assisenjury beoordeeld zal worden. De vier verdachten zijn Daniël Becker (61), zijn zonen Laurent Becker (41) en Johnny Becker (39), en Réné Claus (45).

Ze worden beschuldigd van roofmoord op cafébaas André Maroy op 9 mei 1991 in Kaster, deelgemeente van Anzegem. Het 69-jarige slachtoffer werd overvallen en doodgeslagen in een stal achter zijn café ’t Oud Gemeentehuis.

De daders drongen nadien het café binnen, knevelden zijn echtgenote en gingen ervandoor met juwelen, 70.000 Belgische frank cash en 1,8 miljoen Belgische frank aan waardepapieren.

De echtgenote had ook gezien hoe de dieven enkele flesjes cola en bier uit het café hadden leeggedronken. De vier leden van de zigeunerclan uit Bergen kwamen kort na de feiten al in beeld, maar de speurders hadden onvoldoende bewijzen.

In april 2010 vielen de speciale politie-eenheden echter binnen in het zigeunerkamp en pakten de vier verdachten op. Nieuw DNA-onderzoek op de drankflesjes linkte de verdachten namelijk aan de plaats van de feiten. Het DNA werd gevonden onder een laag van acrylaatdampen, die destijds gebruikt werden om vingerafdrukken tevoorschijn te halen.

Bron » De Morgen