Vier zigeuners in cel voor oude moord in Kaster

In 1991 was het Eurosongfestival nog een mediagebeuren waarvoor iedereen thuis bleef. Die zaterdagavond 4 mei liep café ’t Oud Gemeentehuis van André Maroy (69) en Elza Desmet in Kaster (Anzegem) dus iets vroeger leeg dan anders. Toen de laatste klanten weg waren en het café was opgeruimd, ging André Maroy zoals gewoonlijk zijn pony op stal zetten en de hond eten geven. Maar de oud-slager bleef abnormaal lang weg.

Elza Desmet werd ongerust, maar toen ze Maroy wilde gaan zoeken in de stal werd ze door vier kerels vastgegrepen en aan handen en voeten vastgebonden met stropdassen van haar man. De vier doorzochten de hele woning en verdwenen met juwelen, kasbons ter waarde van 1,8 miljoen Belgische frank en nog eens 175.000 frank aan baar geld.

Toen de overvallers waren verdwenen, kon Elza Desmet zich bevrijden en hulp gaan zoeken. Samen met haar overbuur, landbouwer Odo Festjens, vond ze André. Hij lag gekneveld op de grond van de stal en was overleden. Enkele dagen later onderschepte de toenmalige rijkswacht een verdacht voertuig met vier zigeuners. Ze beweerden op egeljacht te zijn, maar getuigen hadden hen op de avond van de moord in Kaster zien rondhangen.

Twee broers van de clan Becker, hun neef Emile en een Fransman werden aan de tand gevoeld, maar uiteindelijk bleef alleen Emile Becker aangehouden. Toen het parket van Kortrijk de man voor assisen wilde brengen, oordeelde de kamer van inbeschuldigingstelling dat de bewijslast te licht woog.

De moord van Kaster leek voorbestemd om onopgelost te blijven, tot het dossier met de hulp van de nieuwe wetenschappelijke onderzoek- en analysemethodes opnieuw werd onderzocht. Cruciaal daarbij was het DNA-onderzoek op sporen die werden teruggevonden op bier- en colaflessen en stukken chocolade die na de moord in het café waren aangetroffen en die alleen van de daders konden zijn.

Een en ander leidde op 14 april jongstleden tot een spectaculaire inval van speciale politie-eenheden en de gerechtelijke diensten in een zigeunerkamp in de buurt van Bergen, waarbij een 120-tal politiemensen met behulp van een pantservoertuig het omheinde kamp binnenstormde. Daarbij werden zeven leden van de clan Becker aangehouden.

Enkele van hen zouden in aanmerking komen voor de moord op de veertigjarige Laurette Derudder, wier lijk op 19december 2009 werd aangetroffen in een rivier in Marchipont, op de grens met Frankrijk. Clanchef Daniël Becker (61), Laurent Becker (41) en Claus Becker (45) werden aangehouden op verdenking van de moord op André Maroy. Even later werd ook Johny Becker (39) van zijn ziekenhuisbed gelicht en opgepakt.

“Tegen drie van hen beschikken we over voldoende DNA-bewijzen om hen te beschuldigen voor de roofmoord op Maroy. Van de vierde hebben we sterke aanwijzingen dat hij mogelijk als chauffeur bij de feiten in Kaster was betrokken”, maken Bernard Lebrun als directeur van de federale gerechtelijke politie Kortrijk en parketwoordvoerder Tom Janssens zich sterk. De vier verschenen dinsdag voor de raadkamer in Kortrijk, die hun aanhouding bevestigde. Ze ontkennen en tekenden beroep aan tegen hun arrestatie.

Bron » De Standaard