Vier aanhoudingen na opheldering 19 jaar oude moord op Kasterse cafébaas

De federale gerechtelijke politie van Kortrijk en die van Bergen hebben na een inval op een zwaarbeveiligd domein van een zigeunerclan in de buurt van Bergen zeven verdachten opgepakt die in aanmerking komen voor twee verschillende moorddossiers.

Vier mannen zitten in de cel op verdenking van hun betrokkenheid bij een roofmoord in 1991 op een cafébaas in de Anzegemse deelgemeente Kaster. Drie anderen worden verdacht van een moord op een 40-jarige vrouw die in december van vorig jaar dood werd teruggevonden in een rivier, niet ver van het domein van de zigeunerclan.

André Maroy, een cafébaas uit Kaster, werd op 4 mei 1991 vermoord door vier gangsters. Dat gebeurde toen de man rond 22 uur naar buiten ging om zijn hond eten te geven. Zijn echtgenote werd gekneveld.

De daders doorzochten de woning en gingen aan de haal met 170.000 Belgische frank en waardepapieren voor een bedrag van 1,8 miljoen oude munt. Enkele dagen na de feiten werden vier zigeuners opgepakt, allen leden van de zogenaamde clan Becker, die haar uitvalsbasis heeft in Quaregnon, niet ver van Bergen. Zij ontkenden hun betrokkenheid bij de feiten.

De speurders ontdekten echter dat het gebit van één van hen, Emile Becker, overeenkwam met een bijtafdruk op een stuk chocolade dat na de feiten in het café werd teruggevonden. Dat bewijs woog echter te licht om de man voor het assisenhof te brengen. Hij werd vrijgelaten.

Nieuwe onderzoeksmethoden zoals misdaadanalyse en doorgedreven DNA-onderzoek lieten de speurders recent toe om de DNA-profielen te schetsen van drie van de vier daders, afkomstig uit de clan Becker. Op 14 april vielen 140 politiemensen – waaronder alle gespecialiseerde eenheden van ons land – binnen op het zwaar afgeschermde domein van de Becker-clan. Zeven mensen werden opgepakt en aangehouden.

Vier van hen zijn betrokken in het dossier van de 19 jaar oude moord in Kaster. De drie anderen worden door het gerecht in Bergen beschouwd als de daders van de moord op Laurette Derudder, een vrouw van 40 die in december van vorig jaar gedood werd met zestig messteken en naderhand gedumpt werd in een rivier.

Bron » De Morgen