Vrijspraak voor 4 beschuldigden van roofmoord Kaster

Het hof van assisen in Henegouwen heeft de vier mensen vrijgesproken die beschuldigd werden van de roofmoord op André Maroy in mei 1991 in Kaster bij Anzegem. De juryleden baseerden zich voor die beslissing vooral op de tijdsbesteding van de beschuldigden en op de onbetrouwbaarheid van het DNA, dat op de plaats van de misdaad op colaflesjes werd aangetroffen. Ook hield de jury rekening met het verstrijken van de redelijke termijn.

De vier beschuldigden, Daniel (63), Laurent (43) en Johnny (41) Becker, en René Claus (48), stonden in Bergen terecht voor feiten die zich in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 mei 1991 voordeden. Elza Desmet (72), eigenares van het café “Het Oud Gemeentehuis”, werd toen overvallen door drie of vier gemaskerde mannen. Ze werd vastgebonden op een stoel. De daders doorzochten haar huis en gingen er vandoor met 175.000 oude Belgische frank (ruim 4.300 euro), kasbons ter waarde van 1,8 miljoen frank (zo’n 450.000 euro) en juwelen.

Pas toen ze erin slaagde zich los te maken, vond ze in een stal naast de zaak het lichaam van haar man André Maroy (69). Die werd geslagen en daarna gewurgd. Al snel leidde het onderzoek naar gelijkaardige feiten van overvallen op bejaarden de jaren daarvoor. Een speciale politiecel die werd opgericht om het fenomeen te bestrijden, kwam uit bij verschillende leden van de familie Becker. Maar die hebben de assisenzaal maandag dus als vrije mensen kunnen verlaten.

Bron » Knack