Vier van negen beschuldigden opgesloten

Vier van de negen beschuldigden in de zaak Cools zitten momenteel in de gevangenis. Voor de vijf anderen is dat dinsdagnamiddag nog niet het geval. Een van hen verblijft momenteel in Italië. Alain Van der Biest werd al maandagnamiddag overgebracht naar de gevangenis van Lantin. Cosimo Solazzo kwam daar later op de dag bij. Pino Di Mauro, vroeger bewaker in dezelfde gevangenis, werd opgesloten in de gevangenis van Hoei. Richard Taxquet, de gewezen secretaris van Van der Biest, werd dinsdagmiddag opgesloten in de gevangenis van Lantin.

Carlo Todarello, Silvio De Benedictis, Luigi Contrino en Mauro De Santis waren dinsdagmiddag nog niet aangehouden. Hun advocaten zegden geen nieuws te hebben over hun cliënten. Domenico Castellino bevindt zich in Italië. Volgens het parket van Luik loopt hij vrij rond en is er een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem uitgevaardigd. De raadslieden van de aangehouden beschuldigden hebben of zullen later op de dag een verzoekschrift voor voorlopige invrijheidstelling indienen.

Dit verzoekschrift zal in de loop van de komende dagen worden onderzocht door de Luikse kamer van inbeschuldigingstelling. De advocaten van Contrino, Van der Biest en Di Mauro die de onontvankelijkheid van de vordering hadden gepleit, hebben beroep aangetekend tegen de beschikking. Dat deden ook de raadslieden van Taxquet, die zich baseren op de schending van de rechten van de verdediging.

Bron » Gazet van Antwerpen