Nog steeds geen schuldigen voor moord op cafébaas Kaster

Voor het hof van assisen in Bergen zijn Daniël Becker, zijn twee zonen en een neef vrijgesproken voor de roofmoord op cafébaas André Maroyin Kaster. De kans dat de daders – intussen 22 jaar na datum – ooit nog worden gevonden, lijkt zo weer een pak kleiner.

Daniël Becker (63), Laurent Becker (43), Johnny Becker (41) en René Claus (48) mochten gisteren als vrije mannen het hof van assisen in Bergen verlaten. Een volksjury vindt dat er onvoldoende bewijzen zijn voor de schuld van de vier leden van de zigeunerclan en oordeelde dat ‘de redelijke termijn’ was overschreden.

De vier werden verdacht van de moord op André Maroy in mei 1991 in Kaster. Ze werden pas in 2010 opgepakt, bij een spectaculaire inval in hun zigeunerkamp in de buurt van Bergen. Een tijdlang zaten vier andere leden van deze familie in de cel, maar ook zij gingen bij gebrek aan bewijzen vrijuit.

Het parket baseerde zich vooral op het DNA dat ze na onderzoek vonden op enkele flesjes cola en bier die achterbleven in het café van Maroy. Specialisten vonden daarop sporen van Daniël Becker, zijn twee zonen en hun neef. Genoeg om de vier na 22 jaar alsnog voor de assisenjury te krgiejn op beschuldiging van roofmoord op de 69-jarige baas van café ’t Oud Gemeentehuis.

Toen André Maroy in de nacht van 4 op 5 mei 1991 niet terugkeerde nadat hij zijn pony op stal had gezet, vond zijn vrouw Elza Desmet hem vastgebonden in de stal. Er zat een jas rond zijn hoofd en André was gestikt. De daders knevelden ook Elza, voor ze verdwenen met 175.000 Belgische frank cash geld, 1,8 miljoen frank aan kasbons en een rits juwelen.

Al van bij de start van het assisenproces werd duidelijk hoe moeilijk het zou worden om na 22 jaar nog de waarheid te achterhalen. Er waren heel wat twijfels bij de resultaten van het DNA-onderzoek en veel getuigen zijn intussen overleden of kunnen zich nog maar weinig van de gebeurtenissen in 1991 herinneren.

Ook de jury bleek gisteravond laat van oordeel dat de redelijke termijn om nog in eer en geweten te oordelen, is overschreden én dat de bewijslast rammelde. Dat een ander lid van de familie de vier op zijn sterfbed zou genoemd hebben als daders, woog evenmin zwaar genoeg om de verdachten te veroordelen.

De verdachten hadden al bij de start van het proces om de vrijspraak gevraagd. Christian Vandenbogaerde uit Kortrijk, advocaat van de jongste betichte, reageerde gisteravond dan ook opgelucht. “Van Johnny waren zelfs geen DNA-sporen gevonden”, aldus Vandenbogaerde.

Vader Laurent zei tevreden te zijn “als mens en niet als lid van een zogezegd beruchte familie te zijn beoordeeld”. “Telkens er iets gebeurt, denken ze meteen aan de familie Becker”, zei hij bij het verlaten van de zaal. “Maar het gerecht heeft het bij het rechte eind: wij waren het niet.”

Ook vorig jaar werden twee broers van de familie Becker, Samson en Steve, vrijgesproken voor het hof van assisen in Bergen, toen voor de doodslag op Laurette Derudder (40). Zij was in december 2009 gevonden in het water van een rivier aan de Frans-Belgische grens, met meer dan zestig messteken. Ook toen kwamen de Beckers in het vizier.

Het parket van Kortrijk, dat in 2010 uitpakte met de hoopgevende resultaten van het DNA-onderzoek wenste gisteravond niet te reageren op de vrijspraak van de vier.

Bron » Het Nieuwsblad