Weer speurder van onderzoek Bende van Nijvel gehaald

Opnieuw is een speurder van het onderzoek van de Cel Brabant-Wallon gehaald. “Een administratieve maatregel”, klinkt het. Bronnen binnen de cel, die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoekt, zeggen dat het vertrouwen weg was. In februari raakte de cel al een onderzoeksleider kwijt.

Met zes zijn ze nu nog, de Cel Brabant-Wallon. Die voert al 25 jaar onderzoek naar de golf van overvallen waarmee de Bende van Nijvel tussen september 1982 en november 1985 liefst 28 dodelijke slachtoffers maakte.

Enkele dagen geleden werd een van hun ervaren speurders, met al 15 jaar dienst bij de Cel, van het onderzoek gehaald én overgeplaatst naar de politie van Dinant. Officiële reden: een administratieve maatregel. “Maar het vertrouwen was zoek”, bevestigde gisteren een van de overgebleven leden. Of er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen de weggestuurde speurder? “Neen, deze keer niet.”

Dat is namelijk wel het geval voor Lionel Ruth. De onderzoeksleider werd begin februari, na 25 jaar bij de Cel, geschorst omdat het gerecht van Bergen hem in verdenking stelde van oplichting. Directe aanleiding was dat in zijn bureau een wapen lag dat toebehoorde aan de ex-vriendin van Jean-Bultot. In de jaren ’80 was Bultot adjunct-directeur in de gevangenis van Sint-Gillis en hij werd ooit ook genoemd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

In 1991 werd nochtans al een pv opgemaakt waarin gesteld werd dat het wapen aan de rechtmatige eigenaar was teruggegeven. Ruth verklaarde dat de vrouw het wapen niet meer wilde en dat hij slordig was door geen pv te maken en het wapen in zijn kast te houden.

De speurders vonden in Ruths bureau alleszins nog twee andere wapens die in de jaren ’90 in beslag werden genomen en waarover hij ‘uit slordigheid’ geen pv maakte. Het parket van Bergen beklemtoonde dat die twee wapens niets te maken hadden met de misdaden die aan de Bende worden toegeschreven. “Er is op dit moment niets wat erop kan wijzen dat mijnheer Ruth het onderzoek naar de Bende bewust schade zou hebben toegebracht”, zei Christian De Valkeneer, de procureur van Charleroi, toen.

De commissaris kwam volgens het gerecht vooral in de problemen omdat hij met zijn vrouw, een verpleegster, het Riziv zou hebben opgelicht door valse ziektebriefjes te verkopen voor een bedrag van rond de 50.000 euro.

Voorlopig zijn de geschorste en weggestuurde speurders nog niet vervangen. Toch ontkennen de overgebleven leden dat de Cel op sterven na dood is. “Heel binnenkort komt er zowel op de Vlaamse als de Waalse televisie een nieuw opsporingsbericht over de tweede golf van overvallen. We zoeken nog altijd getuigen. Want iemand moet iets gezien hebben waardoor we de zaak alsnog kunnen oplossen.”

Bron » De Morgen