Speurder uit onderzoek Bende van Nijvel gezet

Lionel Ruth, één van twee onderzoeksleiders in het dossier van de misdaden van de Bende van Nijvel, is van de zaak afgehaald. Er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen hem. Het grootste raadsel uit de criminele geschiedenis van ons land – de Bende van Nijvel – staat verder af van een oplossing dan ooit tevoren. Lionel Ruth, een speurder die al heel veel jaren met het dossier was belast, is uit het onderzoek verwijderd. De directe aanleiding is dat in zijn bureau een wapen lag dat heeft toebehoord aan Jean Bultot, een van de figuren die in het Bende-dossier is genoemd.

Al 25 jaar buigt commissaris Lionel Ruth zich uitsluitend over de golf van overvallen waarmee de Bende van Nijvel tussen september 1982 en november 1985 liefst 28 dodelijke slachtoffers maakte. Zijn Vlaamse tegenhanger in de Cel Waals Brabant is Eddy Vos, die net als Ruth beschouwd wordt als het levende geheugen van het Bendedossier. Vos spitte de voorbije jaren de denkpiste uit dat de Bende de politieke destabilisering van ons land nastreefde. Ruth ploos uit of de Bende uit winstbejag op een bloeddorstige manier klanten van warenhuizen doodschoot.

In dat banditisme-onderzoek vielen bekende namen uit het toenmalige gangstermilieu. Zoals die van Patrick Haemers en zijn bende. Maar diens betrokkenheid is nooit aangetoond. In een lade van het bureau van Ruth is nu een zwaar pistool teruggevonden dat eigendom zou zijn van Jean Bultot. Hij was begin de jaren ’80 adjunct-directeur van de gevangenis van Sint-Gillis. Zijn rechtse sympathieën en zijn liefde voor wapens en schietclubs maakten hem in de ogen van de speurders verdacht.

Ze zagen in hem een potentiële spilfiguur van een organisatie die het Belgische staatsapparaat een draai naar rechts wou geven door met een vlaag van gewelddadige overvallen een klimaat van terreur te creëren. Jean Bultot heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en er is ook nooit enig bewijs tegen hem gevonden. Maar zijn flamboyante levenswandel en onder meer zijn deelname aan seksfuiven in confituurbaden in clubs die door het gerecht in de gaten werden gehouden, blijven hem achtervolgen.

Dat Ruth het wapen van een mogelijke verdachte in zijn eigen bureau bewaarde, in plaats van dat bij de griffie in te dienen, is een grove blunder. De procureur-generaal van Bergen Claude Michaux, benadrukte wel dat het wapen in kwestie nooit gebruikt is bij één van de overvallen die aan de Bende wordt toegeschreven. Het onderzoek reikt echter verder. De onderzoekers vermoeden dat Ruth al heel lang een scheve schaats rijdt, met alle gevolgen van dien voor het Bende-onderzoek.

De levenswandel van de commissaris wordt eveneens onder de loep genomen. Ruth zou een rijkelijk leven leiden. Hij zou ook veel te dicht staan bij het gangstermilieu dat hij geacht wordt te onderzoeken. Zijn echtgenote recent ontslagen in het ziekenhuis Charleroi waar ze werkte. Ze zou betrokken zijn bij een fraude met ziektebriefjes die het Riziv tienduizenden euro kostte. Er wordt nu onderzocht of ook Ruth van die fraude profiteerde en of hij er zijn levenswandel mee financierde.

Bron » De Standaard