Topspeurder Bende van Nijvel verdacht van oplichting

Lionel Ruth, de geschorste onderzoeksleider in het dossier over de misdaden van de Bende van Nijvel, wordt verdacht van oplichting en schriftvervalsing. Ruth werd begin deze maand van het onderzoek gehaald en geschorst. De directe aanleiding was dat in zijn bureau een wapen lag dat toebehoorde aan de ex-vriendin van Jean Bultot, die in de jaren tachtig adjunct-directeur was in de gevangenis van Sint-Gillis.

Volgens de procureur van Charleroi, Christian De Valkenaar, werd in 1991 nochtans een pv opgemaakt waarin gesteld werd dat het wapen aan de rechtmatige eigenaar was teruggegeven. “Ruth zegt dat de vrouw het wapen niet meer wilde en dat hijzelf slordig was door geen pv te maken en het wapen in zijn kast te houden”, luidt het in De Standaard.

De speurders vonden in Ruths bureau nog twee andere wapens die in de jaren negentig in beslag werden genomen maar waarover hij geen pv maakte. “De wapens hebben niets te maken met de misdaden die aan de Bende worden toegeschreven”, aldus De Valkeneer.

Volgens het parket van Charleroi zijn de zwaarste beschuldigingen tegen Ruth van privé-aard. Zo werkte zijn echtgenote als verpleegster in een ziekenhuis in Charleroi en zou zij de voorbije twee tot drie jaar met de hulp van haar echtgenoot het Riziv hebben opgelicht door valse ziektebriefjes te verkopen voor een bedrag van rond de 50.000 euro. “Voor die feiten is Ruth in verdenking gesteld wegens schriftvervalsing en oplichting”, aldus De Valkeneer.

Bron » De Morgen