HRJ klaagt opnieuw tekort magistraten en gerechtspersoneel aan

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in een brief aan minister van Justitie Stefaan De Clerck nogmaals het tekort aan magistraten en gerechtspersoneel aangeklaagd. Volgens de HRJ vormt de rondzendbrief 154, die bepaalt dat vacatures maar vertraagd gepubliceerd mogen worden, een te grote belemmering voor de werking van de rechtbanken en hoven.

De rondzendbrief 154 dateert van eind december 2009 en bevat besparingsmaatregelen voor rechtbanken en hoven. Zo mogen vacante plaatsen pas om de twee maanden gepubliceerd worden en is er een vertraagde vervanging van gerechtspersoneel, zoals griffiers.

De HRJ klaagde al eerder aan dat de maatregelen uit de rondzendbrief voor personeelstekorten zorgen. In augustus vorig jaar versoepelde minister De Clerck daarom de maatregelen in de circulaire 154bis. Vacante plaatsen van magistraten mogen nu om de maand gepubliceerd worden.

In de praktijk duurt het volgens de HRJ echter nog altijd veel te lang voor vacante plaatsen effectief ingevuld zijn. Zo zou het twee tot drie maanden duren voordat een vacature in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd wordt. Met de benoemingsprocedure erbij, die neemt zo’n 200 dagen in beslag, duurt het meer dan negen maanden voor een vacante plaats ingevuld is.

Daarbovenop komt nog dat de aanwijzingen in specifieke mandaten, zoals onderzoeks- of jeugdrechters, stilliggen doordat de regering in lopende zaken zit. “Allerminst bevorderlijk voor een goede rechtsbedeling”, aldus de HRJ. De HRJ vraagt De Clerck om de besparingsmaatregelen te herzien en om niet langer twee of drie maanden te wachten met de publicatie van vacatures.

Bron » De Morgen